Προσοχή μην έρθει ο Μητσοτάκης! (με αφορμή την εργατική δολοφονία στα Everest)

Τη μία μέρα η κυβέρνηση Τσίπρα ψηφίζει νομοσχέδιο που διευκολύνει το «επιχειρείν». Με τη συμφωνία της ΝΔ η οποία ψήφισε «ΝΑΙ» επί της αρχής, η κυβέρνηση του τρίτου μνημονίου κατέθεσε το πολυνομοσχέδιο για τις επιχειρήσεις. Την άλλη μέρα, σε εργασίες που γίνονταν στο υπόγειο του Everest της πλατείας Βικτωρίας, έχασε τη ζωή της η λογίστρια Βασιλική Παραστατίδου. Τα δύο γεγονότα δεν είναι καθόλου άσχετα και αν υπήρχε μια στάλα φιλότιμο, η δολοφονία της εργαζόμενης θα οδηγούσε την ίδια ώρα σε ακύρωση του πολυνομοσχεδίου του «επιχειρείν». Αλλά φιλότιμο δεν υπάρχει.

Το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε ο Υπουργός Οικονομίας κ. Παπαδημητρίου με την κατοχυρωμένη πλέον μνημονιακή διαδικασία του κατεπείγοντος, χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τον επιχειρηματικό κόσμο και τις γραφίδες που τον εκπροσωπούν, ανάμεσά τους την Καθημερινή και το capital. Η μέχρις ευτελισμού απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας μιας επιχείρησης αποτελεί όχι μόνο προαπαιτούμενο του τρίτου μνημονίου, αλλά και διακαή στόχο της ελληναράδικης αεριτζίδικης φιλοσοφίας του επιχειρείν. Σύμφωνα με αυτή τη φιλοσοφία, το βασικό πρόβλημα στην ελληνική οικονομία δεν είναι η εξοντωτική λιτότητα και η μακροχρόνια ύφεση, αλλά η γραφειοκρατία και οι κρατικοί έλεγχοι.

Η κυβέρνηση Τσίπρα την ίδια ώρα που απέδιδε τιμές στον Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα, νομοθετούσε ένα πολυνομοσχέδιο που υλοποιεί τους μύχιους πόθους του Μητσοτάκη (ή αν θέλετε του Μάνου ή ακόμα και του Τζήμερου). Το νομοσχέδιο απλοποιεί την αδειοδότηση της βιομηχανίας τροφίμων, των τουριστικών καταλυμάτων και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Το δολοφονικό ανώνυμο «ταχυφαγείο» (όπως το αποκαλούσαν όχι μόνο τα ιδιωτικά κανάλια αλλά και η δημόσια ΕΡΤ) εμπίπτει στην τρίτη κατηγορία και άπτεται της πρώτης.

Η κυβέρνηση Τσίπρα νομοθέτησε την άμεση αδειοδότηση μιας επιχείρησης απλώς με τη γνωστοποίηση έναρξης της λειτουργίας της και τον εκ των υστέρων έλεγχο. Κι αν νομίζει ο καλοπροαίρετος αναγνώστης ότι ο εκ των υστέρων έλεγχος αρκεί, στο νομοσχέδιο δηλώνεται ρητά ότι αν περάσει η προθεσμία 60 ημερών και δεν μπορέσει λόγω έλλειψης πόρων ή προσωπικού να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος, παρέχεται η έγκριση. Στη διαδικασία αυτή εμπλέκονται πλέον –για πρώτη φορά- και ιδιωτικοί φορείς, που αντικαθιστώντας τις υποστελεχωμένες δημόσιες υπηρεσίες θα μπορούν να ελέγχουν και να εγκρίνουν.

Ανάμεσα σε αυτά που διαβάζουμε στο πολυνομοσχέδιο είναι καταργήσεις υγειονομικής καταλληλότητας, καταργήσεις εκ των προτέρων υγειονομικών ελέγχων, καταργήσεις υποχρέωσης υποβολής αρχιτεκτονικών σχεδίων, αποφάσεων περιβαλλοντικών όρων, ακόμη και κατάργηση πιστοποιητικού πυρασφάλειας για καταλύματα κάτω των 51 κλινών.

Την επόμενη φορά που μια δολοφονία από εργοδοτική και κυβερνητική πρόθεση (ή αμέλεια για τους καλόπιστους) συμβεί, οι θεραπαινίδες του πρώτου, δεύτερου και τρίτου μνημονίου, μπορούν να κρώζουν για «άτυχη στιγμή» μιας «εργαζόμενης μητέρας» σε «γνωστό ταχυφαγείο».

Και οι κυβερνητικοί αυλοκόλακες μπορούν να σπρώχνουν το έγκλημα κάτω από το χαλάκι παλαμοκροτώντας τη θλιβερή παρουσία του Τσίπρα στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο και απειλώντας ότι αν δεν θέλουμε τον Τσίπρα, θα έρθει ο Μητσοτάκης. Την όχι και τόσο μικρή λεπτομέρεια ότι ο Τσίπρας νομοθετεί όλα όσα θα ήθελε να νομοθετήσει ο Μητσοτάκης μας τη θύμισε στη Βουλή ο εισηγητής της ΝΔ Σταϊκούρας: «Όχι μόνο εφαρμόσατε την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ κι όσα εμείς δεν είχαμε ψηφίσει, αλλά τώρα φέρνετε διατάξεις από την τρίτη εργαλειοθήκη».

Προσοχή παιδιά, μην έρθει ο Μητσοτάκης…

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *