ΗΠΑ και Κίνα σε τροχιά “τεχνολογικού ψυχρού πολέμου”

Η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας πήρε δραματική τροπή με τη γνωστοποίηση προχθές της σύλληψης στο Βανκούβερ του Καναδά, έπειτα από αίτημα της αμερικανικής δικαιοσύνης, της 46χρονης Μενγκ Γουανζού, αντιπροέδρου, οικονομικής διευθύντριας (CFO) και κόρης του ιδρυτή της Huawei.

Το αίτημα έκδοσής της στις ΗΠΑ επρόκειτο να εκδικασθεί χθες, ενώ αδιευκρίνιστες παραμένουν οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει και πιθανολογείται ότι αφορούν παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων έναντι του Ιράν. Άλλωστε στις 25 Απριλίου η Wall Street Journal είχε αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ερευνά από το 2016 τη Huawei ακριβώς για αυτόν τον λόγο, για τον οποίο νωρίτερα φέτος το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις και στην κινεζική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία ΖΤΕ, απαγορεύοντας την πώληση σε αυτήν εξαρτημάτων από αμερικανικές εταιρείες. (Η ΖΤΕ συμφώνησε τον Ιούνιο να απαλλαγεί από τις κυρώσεις καταβάλλοντας πρότιμο 1,4 δισ. δολαρίων και αλλάζοντας τη διοίκησή της).

Με όπλο τις κυρώσεις

Η διεθνής δικαιοδοσία που προσπαθεί να επιβάλει κατ’ αυτό τον τρόπο το αμερικανικό νομικό σύστημα αποτελεί ούτως ή άλλως ένα ζήτημα λεπτό και αμφιλεγόμενο. Όμως η περιπέτεια της Μενγκ αποτελεί την πρώτη στα χρονικά περίπτωση που ένα φυσικό πρόσωπο, πολίτης της Κίνας, αντιμετωπίζει, πέραν της απαγόρευσης εισόδου ή του παγώματος περιουσιακών στοιχείων, τον κίνδυνο κάθειρξης σε σχέση με την πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ. Και αυτό είναι από μόνο του εντυπωσιακό.

Πολύ πιο εντυπωσιακή καθιστά όμως τη συγκεκριμένη εξέλιξη η αποκάλυψη του γεγονότος ότι η σύλληψη της Μενγκ πραγματοποιήθηκε την 1η Δεκεμβρίου, δηλ. ακριβώς τη στιγμή όπου ο ένοικος του Λευκού Οίκου Ντόναλντ Τραμπ συναντούσε τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, στο περιθώριο της Συνόδου κορυφής της G20 στο Μπουένος Άιρες, όπου και οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν με ικανοποίηση την επίτευξη δίμηνης εκεχειρίας στον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο, προκειμένου να επιλύσουν τις διαφορές τους.

Σε αυτό το φόντο, είχε ανακοινωθεί η αναβολή του νέου γύρου επιβολής αμερικανικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 250 δισ. δολαρίων, ενώ και ο εμπορικός βραχίονας της κινεζικής πετρελαϊκής εταιρείας Sinopec έσπευδε να ανακοινώσει την επανέναρξη της εισαγωγής αμερικανικών υδρογονανθράκων.

Τι ήξερε ο Τραμπ;

Ήταν άραγε ενήμερος ο Τραμπ για τη σύλληψη της Μενγκ τη στιγμή που υπερηφανευόταν και πάλι για το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας του με τον Σι Τζινπίνγκ; Ή παρακάμφθηκε από την αμερικανική γραφειοκρατία; Όποια και αν είναι η απάντηση, οι ελπίδες για εξομάλυνση των σινοαμερικανικών σχέσεων εξανεμίζονται, διότι είτε ο Αμερικανός πρόεδρος παίζει διπλό παιχνίδι είτε δεν ελέγχει την κατάσταση. Πέρα από την οργή και τον αιφνιδιασμό του, το Πεκίνο μένει με την απορία αν μπορεί πλέον να εμπιστευτεί τους συνομιλητές του.

Η σιωπή της κυβέρνησης Τραμπ είναι χαρακτηριστική. Όπως όμως και η παραδοχή του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον ότι είχε εκ των προτέρων ενημερωθεί από το αρμόδιο υπουργείο, χωρίς να είναι σε θέση να γνωρίζει εάν ειδοποιήθηκε και ο πρόεδρος. Είναι πιθανό μια μερίδα Αμερικανών αξιωματούχων να θεωρεί ότι η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με την Κίνα οφείλει να προχωρήσει όσο ακόμη οι ιθύνοντες του Πεκίνου είναι απροετοίμαστοι και η κινεζική οικονομία σχετικά ευάλωτη. Είναι εξίσου πιθανό κάποιοι αντίπαλοι του Τραμπ στο εσωτερικό να ενδιαφέρονται πρωτίστως να ακυρώσουν την υλοποίηση της όποιας ατζέντας του. Πάντως το γραφείο του υπουργείου Οικονομικών που χειρίζεται τα θέματα κυρώσεων σχετίζεται στενά με τη CIA.

Οι αγορές δεν έχουν χρόνο για εικασίες – και στα νέα της σύλληψης της Μενγκ αντέδρασαν σπασμωδικά. Άλλωστε ήδη από τις αρχές τις εβδομάδας κινούνταν καθοδικά, εκτιμώντας ότι η “εκεχειρία” του Μπουένος Άιρες δεν επρόκειτο να πάει μακριά. Την ίδια στιγμή, άλλωστε, γινόταν γνωστό πως το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα έναντι της Κίνας διαμορφωνόταν τον Οκτώβριο σε υψηλό δεκαετίας, φθάνοντας τα 55,5 δισ., δολάρια, ενισχυμένο κατά 1,7% σε μηνιαία βάση.

Η μάχη του 5G

Η στοχοποίηση της Huawei λέει πολλά. Ιδρυθείσα το 1987 από τον Ρεν Ζενγκφέι, πρώην μηχανικό του κινεζικού στρατού και πατέρα της Μενγκ, η εταιρεία που ξεκίνησε από το μηδέν και εδρεύει στη Σενζέν έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο πάροχο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως και είναι η δεύτερη στην κόσμο σε πωλήσεις smartphones (με εκτίμηση για 200 εκατομμύρια τεμάχια το 2018). Πρόκειται για πρωταθλητή στον τομέα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενεάς (5G), ενώ μεταξύ των κύριων προμηθευτών της περιλαμβάνονται οι Qualcomm και Intel που βέβαια είδαν αυτές τις μέρες τις μετοχές τους να βυθίζονται.

Το 2017, τα έσοδα της Huawei σημείωσαν άλμα της τάξης του 29% και άγγιξαν τα 92,5 δισ. δολάρια, προερχόμενα κατά το ήμισυ από την εγχώρια αγορά, ενώ το προσωπικό της ανέρχεται σε 180.000 άτομα. Μάλιστα ο κινεζικός γίγαντας, που αποτελεί επίφοβο ανταγωνιστή όχι μόνο για την Apple αλλά και την Google, εκπονεί δικό του λειτουργικό σύστημα, με την ονομασία Kirin OS. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι πραγματική αιτία των αμερικανικών αντιδράσεων είναι η αδυναμία παρακολούθησης από την NSA των “θωρακισμένων” επικοινωνιών σε συσκευές Huawei. Ήδη ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία (δηλ. οι χώρες του “Έσελον”) έχουν αποκλείσει τη Huawei από τις δημόσιες προμήθειές τους λόγω φόβων ασφαλείας.

Οι πληροφορίες ότι και η Ιαπωνία προτίθεται να απαγορεύσει τις προμήθειες από τη Huawei με την επίκληση κινδύνων ασφαλείας και οι δηλώσεις του αρμόδιου επιτρόπου Άντρους Άνσιπ ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να “ανησυχεί” για τη Huawei και άλλες κινεζικές τεχνολογικές εταιρίες δείχνουν το μέγεθος του διακυβεύματος.

Στάση αναμονής από το Πεκίνο

Το Πεκίνο έχει ζητήσει την απελευθέρωση της Μενγκ, αλλά επί της ουσίας τηρεί στάση αναμονής. Σε editorial των Global Times (αγγλόφωνου ανεπίσημου εκφραστή του Κ.Κ. Κίνας) επισημαίνεται ότι η αμερικανική πλευρά κακόβουλα και καταχρηστικά χρησιμοποιεί το νομικό της οπλοστάσιο για να πλήξει την άνοδο της Huawei. Όμως παράλληλα εκφράζεται η πεποίθηση ότι η εταιρεία είναι ισχυρότερη από τη ΖΤΕ και έχει τρόπο να αποκρούσει τις κατηγορίες. Παράλληλα, συνιστάται η επίδειξη πολιτικής αυτοσυγκράτησης και πύκνωσης των επαφών με τις ΗΠΑ.

Το αν αυτό είναι ένα μήνυμα για να επιχειρηθεί η διάσωση της “εκεχειρίας” του Μπουένος Άιρες αποτελεί το μεγάλο ανοικτό ερώτημα των επόμενων ημερών.

Σε κάθε περίπτωση, η επιθυμία της Κίνας, όπως κωδικοποιείται στο σχέδιο “Made in China 2025” να απεμπλακεί από τον ρόλο της απλής αλυσίδας μεταποίησης και να αναβαθμιστεί σε πρωταγωνιστή της επόμενης τεχνολογικής επανάστασης, βρίσκεται πλέον στην καρδιά της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ, λόγω και των προφανών στρατιωτικο-πολιτικών προεκτάσεών της.

Πηγή: Capital.gr

2 replies

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] [1]https://www.antapocrisis.gr/%ce%b7%cf%80%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b1-%cf%83%ce… […]

  2. […] [1]https://www.antapocrisis.gr/%ce%b7%cf%80%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b1-%cf%83%ce… […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *