english

Η χαρτογράφηση μιας χαμένης γενιάς: το μέλλον δεν έρχεται μόνο του αλλά με αγώνα!

Η χαρτογράφηση μιας χαμένης γενιάς: το μέλλον δεν έρχεται μόνο του αλλά με αγώνα!

ανακοίνωση του Αριστερού Δικτύου Νεολαίας

1. Πρόσφατα δημοσιεύθηκε μία νέα έρευνα με τίτλο «Βαρόμετρο Απόντων»  , του πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ. Αντικείμενο έρευνας : η χαρτογράφηση της χαμένης γενιάς, του κομματιού εκείνου της νεολαίας που έχει αποκλειστεί απο την παιδεία, την μόρφωση, την εργασία. Το ποσοστό, λοιπόν,των αποκλεισμένων απο την δουλειά, την παιδεία και την μόρφωση (NEET, not in employment, education or training), σύμφωνα με την έρευνα,αγγίζει το 16,9%, σε αύξηση 50% την περίοδο της κρίσης.

Eιδικότερα, η Ελλάδα τοποθετείται στις πρώτες θέσεις στην ΕΕ αναφορικά με τον αριθμό των νέων 15-24 που δεν έχουν καμία πρόσβαση στην κατάρτιση, την παιδεία, την εργασία. Ακόμα, η παρόμοια αυτή κατάσταση και σε άλλα  κράτη του Ευρωπαϊκού Νότου (Βουλγαρία, Ιταλία, Ισπανία, ) αποδίδεται στις δυσμενείς συνέπειες της κρίσης για τις χώρες αυτές.

Η έρευνα αποδεικνύει μια πραγματικότητα όχι καινούργια, για τον  νέο που θα βγεί στην αγορά εργασίας, τον φοιτητή, που οι σπουδές του όλο και γίνονται πιο δαπανηρές και απαγορευτικές, τον μαθητή,που περνά το χάος της εντατικοποίησης και της συνεχούς εξέτασης χωρίς να διαγνώσκει κάποιο νόημα.

2.Μια ολόκληρη γενιά καταδικάζεται, απο τις πολιτικές που προσκηνούν στο βωμό της ΕΕ και του χρέους, απο το “success story” της μνημονιακής πραγματικότητας, στο να μην διανοείται καν να κάνει σχέδια και όνειρα για το μέλλον, παρά ατομικά να υπομένει μία κατάσταση αδιέξοδη, να παλέψει να βγάλει 200 ευρώ μαύρα, να φύγει στο εξωτερικό, να μείνει στην κατάθλιψη. Μια ολόκληρη νεολαία, που αντιμετωπίζει αυτήν την χιονοστιβάδα ατομικά.Η μνημονιακή πραγματικότητα είναι γεγονός για την νέα γενιά : 30% ανεργία, 62% στους νέους 15-35. Μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων κάθε χρόνο. Μισθοί στα 400 ευρώ. Ανασφάλιστη εργασία, χωρίς ένσημα, χωρίς χαρτιά, με μπλοκάκι. Χωρίς δυνατότητα απεξάρτησης απο το σπίτι και δημιουργίας οικογένειας. Χωρίς κοινωνική ασφάλιση, παιδεία, υγεία προσβάσιμης σε όλους. Με 4000 αυτοκτονίες νέων ανθρώπων. Με 30% του πλυθησμού να ζεί κάτω απο το όριο της φτώχειας.

3.Η γενιά μας δεν θα χάσει το μέλλον της! Είναι ευθύνη της αριστεράς και των δυνάμεων του λαϊκού κινήματος να μιλήσουν για ένα σχέδιο οικονομικής ανεξαρτησίας και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, στην κατεύθυνση της δημιουργίας χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας για τους νέους επιστήμονες και τους άνεργους εργάτες. Ένα σχέδιο που θα χρηματοδοτεί γενναία την παιδεία και την επιστήμη, την υγεία και την ασφάλιση, που θα προστατεύει τους πολίτες και όχι τους δανειστές και την ΕΕ. Ένα πρόγραμμα οικονομικής ανεξαρτησίας, έξω απο τα δεσμά του ευρώ και τους χρέους, σε απειθαρχία και ρήξη με την ΕΕ, είναι σήμερα αναγκαιότητα για το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς, μιας ολόκληρης χώρας.

Να χτιστεί ένα πλατύ και πολιτικό, πολύμορφο και μαχητικό κίνημα νεολαίας, ενάντια στην αναμονή και τον ατομισμό, ενάντια στην απογοήτευση και την αποχώρηση απο την πολιτική, ενάντια στην ανάθεση και την υποταγή! Σήμερα,  οι δυνάμεις αυτής της νεολαίας που πλήττονται πρέπει να συγκροτηθούν σε ένα πλατύ ρεύμα διεκδίκησης και αγώνα πολιτικού, που θα συγκρούεται με τις πολιτικές της ανεργίας, της διάλυσης ολόκληρου του μέλλοντος. Σήμερα, που ο 15χρονος μαθητής και ο 35χρονος άνεργος πλήττονται απο το ίδιο πλέγμα πολιτικών, που ο αγώνας δεν αφορά μια στενή συνδικαλιστική διεκδίκηση, αλλά ένα πολιτικό αίτημα ανατροπής, ως μόνη λύση για να αρπάξουμε πίσω το μέλλον που μας παίρνουν!
Το φοιτητικό κίνημα και οι δυνάμεις του να παλέψουν να συγκροτηθεί η νεολαία σε κίνημα ανατροπής!

4. Σήμερα, οι δυνάμεις της φοιτητικής αριστεράς και του κινήματος παραμένουν μουδιασμένες, άτολμες, χωρίς διάθεση ανάληψης ευθύνης και πρωτοβουλίας, και κυρίως ορίζονται παθητικά απο τις εξελίξεις. Το κλίμα εκλογικής αναμονής και ησυχίας έχει καταλάβει και αυτό το κομμάτι! Παράλληλα, ο κομματικός πατριωτισμός, ο οπαδισμός, ο σεχταρισμός, ο διαχωρισμός φαίνεται να είναι η κυρίαρχη τάση σε αυτές τις δυνάμεις, και όχι η ενότητα, η οικοδόμηση ενός Αριστερού πόλου στη νεολαία, η συλλογική και κινηματική απάντηση.

Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να ανασυντάξει τις δυνάμεις του, με πολιτικά αιτήματα, με γενναίες μετωπικές πρωτοβουλίες, με ματιά στην στρατιά ανέργων έξω απο τις σχολές και την διάλυση της εκπαίδευσης στα πανεπιστήμια!
Κόντρα στην αδράνεια , την αναμονή, την ενσωμάτωση, την διάλυση εμείς προτάσσουμε την ιστορική αναγκαιότητα σήμερα να χτιστεί ένα Αριστερό Μέτωπο Νεολαίας, από όλα τα σχήματα και τις παρατάξεις της αριστεράς, ανένταχτο κόσμο, λέσχες κλπ., πραγματικός πόλος έλξης και οργάνωσης της νεολαίας που θα υπερασπίζεται μια ζωή με αξιοπρέπεια, κόντρα στην ανεργία και τη μετανάστευση. Που θα διαπαιδαγωγεί τον κόσμο από την πλευρά του αγώνα, ενάντια στη λογική του ατομικού δρόμου. Για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας. Ένα Αριστερό Μέτωπο Νεολαίας πραγματικό αντίπαλο δέος απέναντι σε ΔΑΠ-ΠΑΣΠ και τον φασισμό που εκκολάπτεται στην νεολαία με ταχείς ρυθμούς. Για μια εναλλακτική πορεία της χώρας χωρίς μνημόνια, έξω από τα δεσμά του χρέους και του ευρώ, για μια οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας!

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

επιστροφή στην κορυφή