english

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο Πανελλαδικό διήμερο του Αριστερού Δικτύου Νεολαίας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο Πανελλαδικό διήμερο του Αριστερού Δικτύου Νεολαίας

Το σαββατοκύριακο 7-8 Δεκεμβρίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο διεξήχθη το 1ο πανελλαδικό διήμερο του Αριστερού Δικτύου Νεολαίας. Για δύο μέρες πάνω από 100 νέοι, στην πλειοψηφία τους φοιτητές αλλά και μαθητές και σπουδαστές ΙΕΚ, από διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Άρτα, Αγρίνιο, Ρέθυμνο, Καβάλα κ.α.) συζήτησαν για την κατάσταση της χώρας, την παθητική στάση της νεολαίας, την αναγκαία διέξοδο. Τα κεντρικά συνθήματα του διημέρου «Για ένα Αριστερό Μέτωπο Νεολαίας» και «Για ένα σύγχρονο μαχητικό κίνημα νεολαίας» χρωμάτισαν τον προβληματισμό όσων συμμετείχαν.

ardin2imero small

Το περισσότερο ενδιαφέρον τράβηξαν οι τρεις θεματικές συζητήσεις που διοργανώθηκαν το μεσημέρι της πρώτης μέρας. Ο προβληματισμός περιστράφηκε γύρω από τα ζητήματα: α)της εκπαίδευσης β)του φοιτητικού κινήματος γ)του κινήματος νεολαίας. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες καταπιάστηκαν για πρώτη φορά με θέματα όπως τις αλλαγές στην εκπαίδευση και τον ρόλο που εξυπ

ηρετούν, την κατεύθυνση αλλά και τον προσανατολισμό του φοιτητικού κινήματος, τη στάση της νεολαίας και τον ρόλο που πρέπει να παίξει για να συμβάλλει στη διέξοδο απ’ τη κρίση. Κοινές διαπιστώσεις όλων είναι αφ’ ενός η δυσκολία στο να μελετηθεί σε βάθος το σύνολο των ζητημάτων που τέθηκαν από τις συζητήσεις και αφ’ ετέρου η ανάγκη να διευρυνθεί η συζήτηση και να απασχολήσει πλειοψηφικά κομμάτια της νεολαίας.

Η κεντρική εκδήλωση του διημέρου με τίτλο: «Η χώρα σε κρίση, νεολαία χωρίς μέλλον, η αριστερά αναζητά τη διέξοδο» ασχολήθηκε με το θέμα του πολιτικού μετώπου που πρέπει να συγκροτηθεί, αλλά και με το πρόγραμμα ρήξεων και τομών που απαιτείται για να βγει η χώρα απ’ τη κρίση. Ο Παντελής Βαϊνάς, από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τόνισε την ανάγκη μετωπικής συμπόρευσης των δυνάμεων που προβάλλουν μια διαφορετική πρόταση σε ρήξη με τους μηχανισμούς της ΕΕ και της Ευρωζώνης, ο Χρίστος Κατσούλας (από το σχέδιο Β) επέμεινε στις τομές που πρέπει να γίνουν σήμερα όπως η έξοδος από την Ευρωζώνη, η παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά και στις υπερβάσεις που πρέπει να κάνει η αριστερά, ενώ η Μαρία Σουάνη (από το σύλλογο «Γιάννης Κορδάτος» στάθηκε στην ανάγκη συγκρότησης ενός Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου και στο πρόγραμμα που θα προβάλλει όπως η διαγραφή του χρέους, η έξοδος από ΕΕ και Ευρωζώνη, η εθνικοποίηση των τραπεζών κ.α.

 

Στη συνέλευση, το πρωί της δεύτερης ημέρας, η συζήτηση που αναπτύχθηκε αφορούσε την κατάσταση της νεολαίας, την κατάσταση στους φοιτητικούς χώρους, τις ελλείψεις και τα κενά μιας πειστικής αριστερής απάντησης από και για τη νεολαία, τη δράση του Αριστερού Δικτύου Νεολαίας για την επόμενη περίοδο. Κεντρική συνισταμένη της συνέλευσης είναι πως απαιτείται μια επίπονη και επίμονη δουλειά μέσα στους χώρους της νεολαίας για να δημιουργηθεί ένα ρεύμα αμφισβήτησης των ιδεών που μας πλασάρονται ως μονόδρομοι, αμφισβήτησης της παντοδυναμίας του συστήματος. Ένα ρεύμα που θα στρατεύει τη νεολαία στο δρόμο του αγώνα, που θα «μαθαίνει» στους νέους ανθρώπους τις έννοιες της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας, που θα πείθει για μια άλλη πορεία της χώρας.

Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2013 21:17

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

επιστροφή στην κορυφή