ΝΕΟΛΑΙΑ

 english

Ολοι στις εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου – Ολοι στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Ανακοίνωση της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ.

Καταγγέλλουμε το κλείσιμο του Πολυτεχνείου από αυτοαποκαλούμενες αναρχικές ομάδες με στόχο την παρεμπόδιση των εκδηλώσεων για την επέτειο της 17 Νοέμβρη.

Ο αγωνιστικός γιορτασμός της επετείου, η ιστορική μνήμη, ο αντιφασιστικός και αντιμπεριαλιστικός-αντιαμερικάνικος χαρακτήρας της εξέγερσης, ο αγώνας για εθνική ανεξαρτησία είναι εδώ και καιρό στο στόχαστρο. Τα τελευταία χρόνια, τέτοιες μέρες κάθε λογής υπηρέτες και παπαγαλάκια του συστήματος προπαγανδίζουν πόσο «ξεπερασμένος» είναι ο αντιαμερικανισμός, πόσο «παρωχημένες» και «χωρίς νόημα» είναι οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο και γιατί «επιτέλους δεν τελειώνουμε μ’ αυτές». Στη φετινή επέτειο αυτό ακριβώς επιδιώκουν να πετύχουν οι «αναρχικοί καταληψίες» του ιστορικού χώρου.

Και μάλιστα τη στιγμή που τα αντιμπεριαλιστικά-αντιαμερικάνικα αισθήματα του λαού πρέπει να εκδηλωθούν πιο δυνατά από κάθε άλλη φορά, μιας και η «αριστερή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δίνει γη και ύδωρ στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Εχοντας ξεπουλήσει τα πάντα, δεν διστάζει να μετατρέψει τη χώρα σε ορμητήριο των ΗΠΑ ενάντια στους λαούς της περιοχής.

Ακόμα, η προβοκατόρικη «κατάληψη» του Πολυτεχνείου έρχεται ενώ τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής έχουν πάρει κεφάλι και προπαγανδίζουν ασύστολα το «μύθο του Πολυτεχνείου».

Επί 44 χρόνια, όσο κι αν προσπαθήθηκε να διαστρεβλωθεί και να μπει σε «αποδεκτά» καλούπια το νόημα και ο χαρακτήρας της εξέγερσης του ’73, όσο κι αν προσπαθήθηκε να πάρουν οι επετειακές εκδηλώσεις εθιμοτυπικό και τελετουργικό χαρακτήρα, η ιστορική μνήμη επιμένει. Κάθε χρόνο χιλιάδες λαού αποτίουν φόρο τιμής στο χώρο του Πολυτεχνείου και διαδηλώνουν στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Να σπάσουμε την προσπάθεια ακύρωσης του γιορτασμού του Πολυτεχνείου με τη μαζική παρουσία και συμμετοχή λαού και νεολαίας στο χώρο του Πολυτεχνείου και στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Εξω το ΝΑΤΟ και οι αμερικάνοι – Εξω οι βάσεις του θανάτου

Εξω από την ΕΕ – Ανεξαρτησία – Λευτεριά – Δημοκρατία

Θάνατος στο φασισμό και τον ιμπεριαλισμό

Διαβάστε περισσότερα...

Το πρόβλημά μας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση!

Ανακοίνωση του Αριστερού Δικτύου Νεολαίας

Είναι φανερό σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απέχει πολύ από τις παχιές κουβέντες και τις φανταχτερές διακηρύξεις με τις οποίες αυτή έχει περιβληθεί κατά καιρούς. Κι αν για τις προηγούμενες γενιές μεταξύ άλλων είχε συνδεθεί με αισθήματα ευημερίας, ευμάρειας και ασφάλειας όπως αυτά συμπυκνώνονται στα συνθήματα περί «ισχυρής Ελλάδας του ευρώ, στην ελίτ της Ευρώπης» κλπ, αυτό δεν ισχύει καθόλου για τη σημερινή νεολαία. Η νέα γενιά έχει γνωρίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση που:

Διαβάστε περισσότερα...

Ένα σχόλιο με αφορμή τα νέα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας: Για τις ανάγκες τις δικές μας ή των δανειστών;

Τα μνημόνια, που οι κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων υπερψήφιζαν και εφάρμοζαν στο όνομα «της διάσωσης της χώρας και της παραμονής στο ευρώ και την Ε.Ε», δεν ήταν απλά ένα άθροισμα καταστροφικών νόμων αλλά οικοδόμησαν μια νέα, «μεσαιωνική» εργασιακή πραγματικότητα.

Διαβάστε περισσότερα...

Τι είπε ο Μπαλτάς στους φοιτητές;

Ανακοίνωση του Αριστερού Δικτύου Νεολαίας.

Κόντρα στο «ρεαλιστικό» θέλω αλλά δεν μπορώ του Υπουργείου, ούτε βήμα πίσω από το δικαίωμά μας στη δημόσια – δωρεάν παιδεία.

Στις 19/3, Φοιτητικοί Σύλλογοι προχώρησαν σε κινητοποίηση στο υπ. Παιδείας, προκειμένου να απαιτήσουν την άμεση απόσυρση των αντιδραστικών και αντιεκπαιδευτικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν κατά τη μνημονιακή πενταετία στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να θέσουν την επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης που λειτουργεί σαν θηλιά, στραγγαλίζοντας τη δυνατότητα λειτουργίας των ιδρυμάτων και εν τέλει το δικαίωμα της νεολαίας σε αξιοπρεπείς και δωρεάν σπουδές.

Στη συνάντηση που ακολούθησε με τον υπουργό Αρ. Μπαλτά, αυτός διαχώρισε τα αιτήματα σε «εύκολα και δύσκολα υλοποιήσιμα». Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε ως εύκολα την απόσυρση του μέτρου των διαγραφών, την επαναφορά των διοικητικών υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, την κατάργηση των αντιδραστικών Συμβουλίων Ιδρύματος, την αντιμετώπιση ζητημάτων φύλαξης και καθαριότητας και την επαναφορά του ασύλου, δεσμευόμενος για την ψήφιση σχετικού πολυνομοσχεδίου μέσα στους επόμενους μήνες. Αντίθετα, χαρακτήρισε δύσκολη και ουσιαστικά ανέφικτη στο τώρα την αντιμετώπιση της υποχρηματοδότησης και την επαναφορά των φοιτητικών παροχών λέγοντας ότι «λεφτά δεν υπάρχουν», ότι «οι φοιτητές θα πρέπει να προσπαθήσουν να αντιληφθούν τα πράγματα με όρους συνολικής πολιτικής για τη χώρα και ανάγκης να κατανεμηθούν τα ελάχιστα χρήματα και στην υγεία, στους ανέργους κλπ.», ενώ χαρακτηριστικά τόνισε ότι «η αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση της παιδείας αποτελεί ιστορική κατεύθυνση, που δεν μπορούμε όμως να εγγυηθούμε δεδομένης της έλλειψης χρημάτων». Τέλος, για μια σειρά ζητημάτων όπως οι πιστωτικές μονάδες και το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, που αποτελούν υλοποίηση κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έρχονται να κατακερματίσουν τα πτυχία και να τα στερήσουν από τα όποια επαγγελματικά δικαιώματα είχαν απομείνει να κατοχυρώνουν μέσα στο περιβάλλον της ανεργίας και του εργασιακού μεσαίωνα ή τα όσα ακούγονται για νέες συγχωνεύσεις σχολών, η απάντηση ήταν ένα αόριστο «θα δούμε σε βάθος διετίας…»

Από τις δεσμεύσεις αλλά και από τις σιωπές και τις υπεκφυγές του υπουργού προκύπτουν τα εξής:
1. Είναι θετικές οι υποσχέσεις για τις διαγραφές φοιτητών, τα συμβούλια διοίκησης, την επαναπρόσληψη διοκητικών κλπ .Σε αυτές αναγνωρίζουμε σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των φοιτητικών αγώνων των τελευταίων χρόνων και του φετινού φθινοπώρου, καθώς και της συντριβής της προηγούμενης κυβέρνησης στις εκλογές λόγω των μνημονιακών αντιλαϊκών πολιτικών. Θα είμαστε ωστόσο σε επιφυλακή μέχρι να δούμε συγκεκριμένα το πολυνομοσχέδιο. Και αυτό γιατί καμία εγγύηση δεν μπορεί να υπάρξει όταν, με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, έχει εκχωρηθεί στις Βρυξέλλες, στα θεσμικά κέντρα και όργανα της Ε.Ε η δυνατότητα να απορρίπτουν στοιχειώδη σχέδια νόμου ως μονομερείς ενέργειες. Πέραν αυτών, η απουσία ρητής δέσμευσης για άμεση και πλήρη απόσυρση του ν. Διαμαντοπούλου- Αρβανιτόπουλου, δεν μπορεί παρά να μας προβληματίζει. Δεν μας αρκεί η ανατροπή πτυχών του, είναι αναγκαία για μια διαφορετική πολιτική στο χώρο του πανεπιστημίου η συνολική κατεδάφιση του αντιδραστικού νόμου- πλαισίου που ενσωμάτωνε τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για ένα πανεπιστήμιο «ανταγωνιστικό», με λογική και λειτουργία σύμφωνα με τις επιταγές της αγοράς. Ούτε βέβαια μας αρκούν, και επομένως δεν χωράει κανένας εφησυχασμός, γενικολογίες στα ζητήματα που αφορούν τα πτυχία μας ή αόριστες εξαγγελίες για ένα νέο εκπαιδευτικό χάρτη σε βάθος χρόνου όσον αφορά το ζήτημα πιθανών συγχωνεύσεων σχολών.

2. Όταν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν χάσει πάνω από 100 εκ. με το κούρεμα των αποθεματικών τους μέσω PSI, οι προϋπολογισμοί τους έχουν μειωθεί περίπου κατά 80% στη μνημονιακή περίοδο, οι Πρυτάνεις με τη δήλωσή τους στη Σύνοδο του Δεκέμβρη έκαναν λόγο για αδυναμία λειτουργίας μέσα στο 2015 εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων και όταν για την πλειοψηφία των οικογενειών είναι σχεδόν αδύνατη η κάλυψη των δαπανών για τις σπουδές των παιδιών τους ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ο υπουργός Παιδείας μιας κυβέρνησης με διακηρυγμένο πολιτικό στόχο την ανατροπή του μνημονίου να μη δεσμεύεται σε τίποτα όσον αφορά τα καυτά και ΒΑΣΙΚΑ ζητήματα της χρηματοδότησης και τα αιτήματα μας για απόσυρση διδάκτρων, βιβλία, χρηματοδότηση, εστίες, ανακούφιση των φτωχών φοιτητών. Αντίθετα να «αστειεύεται» με τα χρήματα που δεν υπάρχουν είτε με ευρώ είτε με δραχμή ή να καλεί τους φοιτητές να μη λειτουργούν σαν συντεχνία και να σκέφτονται τις ανάγκες και της υπόλοιπης κοινωνίας. Το πρόβλημα όμως δεν είναι η «συντεχνιακή» λογική των φοιτητών που διεκδικούν τις αυτονόητες ανάγκες τους, αλλά ότι ο Υπουργός μας λέει με άλλα λόγια ότι το αίτημα Δημόσια Δωρεάν Παιδεία που γαλούχησε το εκπαιδευτικό κίνημα κατά τον 20ο αιώνα είναι έτσι ή αλλιώς... ανέφικτο. Στρώνει έτσι το χαλί στο μέλλον των χαμηλών προσδοκιών, σε μια ήπια διαχείριση της μνημονιακής πραγματικότητας και των συνεπειών της και όχι στην ανατροπή της, στην εμπέδωση του "δε μπορεί να γίνει και αλλιώς", του λεγόμενου ΤΙΝΑ (there is no alternative). Είναι σαφές ότι ο εγκλωβισμός μας στη συμφωνία- γέφυρα της 20ης Φεβρουαρίου που παρατείνει τη δανειακή σύμβαση και αποκλείει τις μονομερείς ενέργειες, εμπεδώνει ότι «τα πράγματα δεν μπορούν να πάνε αλλιώς». Απαιτείται άμεσα ρήξη με τους δανειστές και τους εκβιασμούς τους, μια νέα πορεία για τη χώρα. Που δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα είναι όλα εύκολα, αλλά τουλάχιστον ο λαός και η χώρα θα έχουν τη δυνατότητα να παράγουν, να αποφασίσουν αν θα δώσουν πόρους στην Παιδεία, να αποφασίσουν τι μέλλον θέλουν για τη νέα γενιά.

3. Μόνο ατυχής μπορεί να θεωρηθεί, η δήλωση του υπουργού ότι «μας αρέσουν οι κινητοποιήσεις σε βαθμό που απαιτούν πράγματα που μπορούν να γίνουν». Πρώτον, ως αριστερός πανεπιστημιακός και θεωρητικός θα πρέπει να γνωρίζει ότι το φοιτητικό συνδικαλιστικό κίνημα δε ρωτάει τις κυβερνήσεις πότε πρέπει να υπάρχει και τι να διεκδικεί. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποτάσσεται σε ρεαλισμούς που ακρωτηριάζουν τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις του. Όπως ακριβώς δεν υποτάχτηκε στο ρεαλισμό του μνημονιακού μονόδρομου για χάρη της παραμονής της χώρας στο ευρώ και την Ε.Ε, δεν πρόκειται να υποταχθεί και σε ένα ρεαλισμό της διαπραγμάτευσης. Άλλωστε, μπορούμε να του θυμίσουμε και τη ρήση ενός άλλου υπουργού, σε μια άλλη χώρα, μερικές δεκαετίες πριν, που δεν υποτάχτηκε στον κυβερνητικό ρεαλισμό: «Να είμαστε ρεαλιστές, να ζητάμε το αδύνατο». Δεύτερον, ότι πρέπει και οφείλει να είναι ανεξάρτητο και όχι κυβερνητική συνιστώσα. Το φοιτητικό κίνημα δεν μπορεί να διαμορφώνει και να θέτει «ανώδυνα» αιτήματα, σύμφωνα προς τα πλαίσια που κάθε φορά προκύπτουν από την κυβερνητική πολιτική. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε έναν συνδικαλισμό ενσωματωμένο, στη σύμφυση κράτους- κυβέρνησης- συνδικαλιστικού κινήματος με τον απεχθή τρόπο που συνέβη και επί ΠΑΣΟΚ.

Οι απαντήσεις του υπουργείου συνίστανται σε ένα γενικό «θέλουμε, αλλά δεν μπορούμε», που προκύπτει από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Οι διεκδικήσεις των φοιτητών και της νεολαίας εν γένει όμως, δεν μπορούν να εγκλωβίζονται σε ένα τέτοιο πλαίσιο. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από μια διαπραγμάτευση που όπως φαίνεται οδηγεί στη συνέχιση και όχι στην ανατροπή της μνημονιακής πραγματικότητας, και τα όποια αποτελέσματά της. Υπερασπιζόμαστε ανυποχώρητα τις ανάγκες μας!

Δεν πάμε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας για δημόσια και δωρεάν παιδεία!

Προχωράμε σε γενικές συνελεύσεις στην κατεύθυνση οργάνωσης πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης στις 2 Απρίλη.

Διαβάστε περισσότερα...

Ενάντια και πέρα απ' τη ρητορική του (αντι)bullying

Tου Ανδρέα Βατσινά.
Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της στην ελληνική πραγματικότητα μια τάση θεραπευτικοποίησης της εκπαίδευσης, η οποία αντανακλά ευρύτερες δυτικές τάσεις και θεσμοθετημένες κρατικές πολιτικές.
Διαβάστε περισσότερα...

Ενεργοί Άνεργοι: Ελεύθερη μετακίνηση για όλους τους ανέργους!

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει την ίδια πολιτική που  γιγάντωσε την ανεργία, μείωσε τους μισθούς, έκλεισε μαγαζιά και οδήγησε ένα τεράστιο κομμάτι του λαού στην εξαθλίωση.

Διαβάστε περισσότερα...

«Μνήμη και τιμή Πολυτεχνείου»… καταργώντας τους φοιτητικούς συλλόγους

Ανακοίνωση Αριστερού Δικτύου Νεολαίας Νομικής ΕΚΠΑ

Διαβάσαμε την ανακοίνωση της Πρυτανείας με τίτλο ‘Μνήμη και Τιμή Πολυτεχνείου 2014’ και μείναμε άναυδοι.

Διαβάστε περισσότερα...

Για μια διαφορετική πορεία των πραγμάτων στην χώρα, με την νεολαία στο προσκήνιο!

Ανακοίνωση του Αριστερού Δικτύου Νεολαίας

Οι φετινές διαδικασίες του εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, έχουν ένα μεγάλο νόημα, όσο προσπαθούμε να βαθύνουμε την σκέψη μας και να βγάλουμε κάποια βασικά συμπεράσματα από την 17η Νοέμβρη του 1973.

Διαβάστε περισσότερα...

Για την ανάπτυξη ενός κεντρικού φοιτητικού κινήματος που θα επιδράσει στις πολιτικές εξελίξεις. Συλλογικό κείμενο φοιτητών

Η πολιτική συγκυρία  και ο ειδικός ρόλος του φ.κ.
Παρά τις επιμέρους εκτιμήσεις που μπορεί να υπάρχουν για τη συγκυρία, η αναγκαιότητα της παρέμβασης του φοιτητικού κινήματος στις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις,

Διαβάστε περισσότερα...

2 συμπεράσματα + 1 πρόταση για όσα συμβαίνουν στο ΕΚΠΑ

Από το καλοκαίρι, που ανακοινώθηκαν οι διαγραφές φοιτητών, αλλά και με τις προσλήψεις security από τις αρχές Σεπτέμβρης στις σχολές του Εκπα, η σύγκλητος του εκπα δεν είχε συνεδριάσει με τον νέο πρύτανη Φορτσακη ούτε μια φορά.

Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοίνωση του ΑΡΔΙΝ: Φοιτητικές εκλογές 2014: Ανατροπή ή αδράνεια;

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014: ΑΝΑΤΡΟΠΗ Ή ΑΔΡΑΝΕΙΑ;

Στις 7 Μάη διεξήχθησαν οι φοιτητικές εκλογές και σε όλη τη χώρα κλήθηκαν να προσέλθουν στις κάλπες χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές. Σε μία περίοδο που η χώρα βιώνει τις καταστροφικές συνέπειες του μνημονίου,

Διαβάστε περισσότερα...

Για ένα βροντερό «παρών» στις φοιτητικές εκλογές

Γιατί οι στιγμές που ζούμε είναι ιστορικές. Όχι επειδή έτσι συνηθίζεται να λέγεται, αλλά επειδή σήμερα καθορίζεται η πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια και το μέλλον μας ως νέα γενιά. Γιατί ακόμα και αν το μνημόνιο τελειώσει, τα μνημονιακά μέτρα έχουν ριζώσει οικοδομώντας μιας εντελώς νέα πραγματικότητα.

Διαβάστε περισσότερα...

Επιτυχημένη η Εκδήλωση του Αριστερού Δικτύου Νεολαίας στην Θεσσαλονίκη

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση του ΑΡ.ΔΙ.Ν στην Θεσσαλονίκη, σχετικά με την κατάσταση του φοιτητικού κινήματος και τα καθήκοντα της φοιτητικής αριστεράς.

Περίπου 100 άτομα που παρακολούθησαν την εκδήλωση είδαν να εκτυλίσσεται ένας αναγκαίος διάλογος ανάμεσα στις δυνάμεις της φοιτητικής αριστεράς, που ήταν όλες σχεδόν παρούσες (ΑΡΕΝ - ΕΑΑΚ - ΜΑΣ - Αγ. Κινήσεις). Ένας διάλογος που άφησε θετικές εντυπώσεις, παρά τις όποιες αδυναμίες και προβληματικές και σίγουρα πρέπει να συνεχιστεί.

Ήδη,με την πρόταση που καταθέτει το ΑΡΔΙΝ για αριστερό μετωπικό εκλογικό ψηφοδέλτιοστις φοιτητικές εκλογές, ελπίζουμε ο διάλογος αυτός να αποδείξει στην πράξη ότι η αριστερά κάνει βήματα και στοιχίζεται, στις μάχες που θα έρθουν, στα καθήκοντα της περιόδου. -Για ένα κίνημα νεολαίας ενάντια στην ανεργία του ευρώ και του χρέους - Για ένα μάχιμο, σύγχρονο, πολιτικό φοιτητικό κίνημα - Με όχημα και όπλο ενα Αριστερό Μέτωπο Νεολαίας!

salo1

 

salo3

 


Διαβάστε περισσότερα...

Όταν η υπαρκτή αριστερά χρεοκοπεί, μεγάλες ρήξεις είναι αναγκαίες!

Τέσσερα χρόνια μετά την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο και τους μηχανισμούς επιτήρησης, έχουν ήδη περάσει πάνω από το λαό και τη χώρα σαν οδοστρωτήρας, αφήνοντας πίσω τους συντρίμμια. Σήμερα κόντρα στην ερήμωση της χώρας,

Διαβάστε περισσότερα...

Για τον άδικο χαμό του Δημήτρη Μεραντζή

Με σοκ πληροφορηθήκαμε τον άδικο χαμό του συντρόφου και μέλους της νΚΑ Δημήτρη Μεραντζή.

Με το μυαλό και τη σκέψη μας στην οικογένειά του, που δοκιμάζεται αυτές τις δύσκολες στιγμές, εκφράζουμε την συμπαράστασή μας.

Ο αγώνας του Δημήτρη για μια δίκαιη κοινωνία, μας οπλίζει να συνεχίσουμε να παλεύουμε. Για ένα καλύτερο αύριο.

Καλό ταξίδι σύντροφε…

Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας Πάτρας

Διαβάστε περισσότερα...

Λίγα λόγια με αφορμή το διήμερο της ΑΡΕΝ…

Το σαββατοκύριακο 8-9/3 πραγματοποιήθηκε το πανελλαδικό διήμερο της Αριστερής Ενότητας, ομολογουμένως με καθυστέρηση αφού το προηγούμενο διήμερο είχε γίνει δυο χρόνια πριν. Σε μια κρίσιμη περίοδο για το λαό, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα σχήματα της Αριστερής Ενότητας κλήθηκαν να συζητήσουν, να προβληματιστούν, να αποφασίσουν την κατεύθυνση και την δράση τους για το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε περισσότερα...

Η αριστερά δεν προτείνει τίποτα (;)

Του Δημήτρη Μανωλίδη.
Μέσα στη δίνη της καθημερινότητας είχα ξεχάσει ένα από τα πολύ σταθερά κλισέ εναντίον της αριστεράς στα πανεπιστήμια: «εσείς οι αριστεροί δεν προτείνετε τίποτα, απλά λέτε όχι σε όλα», το οποίο φρόντισαν να μου το υπενθυμίσουν πολλές πλευρές πρόσφατα.
Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοίνωση του Αριστερού Δικτύου Νεολαίας για το διήμερο της Αριστερής Ενότητας

1. Σήμερα μέσα από μια φράση μπορεί να περιγραφεί η πραγματικότητα «όλα τριγύρω αλλάζουνε μα όλα τα ίδια μένουν», πιθανά και λίγο χειρότερα από πριν για το δεύτερο σκέλος της φράσης αυτής. Η Ουκρανία οδηγείται σε διχοτόμηση έπειτα από το πραξικόπημα σχεδιασμένο από ΕΕ και ΗΠΑ και την στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας. Η ΕΕ στηρίζει ανοιχτά την κυβέρνηση με την συμμετοχή των νεοναζί. Η Γαλλία μπαίνει σε επιτήρηση. Στην Ελλάδα έπειτα από το «successstory» η οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται στον βούρκο και η πλειοψηφία της κοινωνίας να ρημάζεται. Ο πλανήτης καταστρέφεται από τις δυνάμεις που απελευθερώνει η κρίση. Όσο και αν επαναλαμβάνεται στα κείμενα της αριστεράς, το κατά τα άλλα σωστό, «γενική κρίση του καπιταλισμού» δεν φαίνεται αυτή η διαπίστωση να παράγει πρακτικά αποτελέσματα, σε κόντρα με την ήττα του παρελθόντος και σε αναμέτρηση με την πραγματικότητα. Η ευρωπαϊκή αριστερά στην καλύτερη θέλει την Ουκρανία εντός ΕΕ για να λυθούν τα προβλήματά της, στην χειρότερη επικροτεί την στήριξη της νέας κυβέρνησης με τους νεοναζί!

Διαβάστε περισσότερα...

Οι ανεπάρκειες, οι αδυναμίες και η αριστερή μετωπική πολιτική

Ανακοίνωση του Αριστερού Δικτύου Νεολαίας

Σε μερικούς μήνες συμπληρώνονται 4 χρόνια από τότε που η χώρα στο όνομα της διάσωσης της και της αποφυγής της χρεοκοπίας προσδέθηκε στο άρμα του μηχανισμού στήριξης, των μνημονίων, της ευρωεποπτείας. Από τότε μέχρι σήμερα κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές και η πολιτική-οικονομική-κοινωνική πραγματικότητα της χώρας ανατράπηκε άρδην.

Διαβάστε περισσότερα...

41 χρόνια από την κατάληψη της Νομικής

Ανακοίνωση του Αριστερού Δικτύου Νεολαίας Νομικής Αθήνας

21 Φλεβάρη 1973…

Η χούντα των συνταγματαρχών μετρούσε ήδη έξι χρόνια επιβολής. Έξι χρόνια στρατοκρατίας, με τη δημοκρατία στο γύψο, με εξορίες, συλλήψεις και βασανιστήρια για κάθε προοδευτική φωνή. Έξι χρόνια με την κοινωνική πλειοψηφία αμήχανη και μουδιασμένη, με αντιστάσεις σπασμωδικές και μειοψηφικές.

Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητικό της ασφάλειας και διώξεις μαθητών; Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Ας ξεκινήσουμε από τα γεγονότα. Στο Κερατσίνι κλήθηκαν μαθητές από το 2ο ΓΕΛ Κερατσινίου στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, ύστερα από κατάθεση της διευθύντριας του σχολείου, σύμφωνα με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε κατάληψη του σχολείου τους τον Οκτώβριο.

Διαβάστε περισσότερα...

440.000 νέες θέσεις «εργασίας» από τον Σαμαρά. Αυτό το μέλλον θέλουμε;

Του Κώστα Χαιρόπουλου.

Νέες “ευκαιρίες απασχόλησης” και “πόλεμο” κατά της ανεργίας εξήγγειλε o κ. Σαμαράς πριν λίγες μέρες σε σύσκεψη στο υπουργείο εργασίας ανακοινώνοντας παράλληλα την ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Απασχόλησης. Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε σε 3 πυλώνες και έβγαλε ένα σύνολο 440.000 νέων θέσεων που θα δημιουργηθούν έως το 2015. Σε κάθε πυλώνα πολλές διαφορετικές εκδοχές της κοροϊδίας.

Διαβάστε περισσότερα...

Η χαρτογράφηση μιας χαμένης γενιάς: το μέλλον δεν έρχεται μόνο του αλλά με αγώνα!

ανακοίνωση του Αριστερού Δικτύου Νεολαίας

1. Πρόσφατα δημοσιεύθηκε μία νέα έρευνα με τίτλο «Βαρόμετρο Απόντων»  , του πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ. Αντικείμενο έρευνας : η χαρτογράφηση της χαμένης γενιάς, του κομματιού εκείνου της νεολαίας που έχει αποκλειστεί απο την παιδεία, την μόρφωση, την εργασία. Το ποσοστό, λοιπόν,των αποκλεισμένων απο την δουλειά, την παιδεία και την μόρφωση (NEET, not in employment, education or training), σύμφωνα με την έρευνα,αγγίζει το 16,9%, σε αύξηση 50% την περίοδο της κρίσης.

Διαβάστε περισσότερα...

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο Πανελλαδικό διήμερο του Αριστερού Δικτύου Νεολαίας

Το σαββατοκύριακο 7-8 Δεκεμβρίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο διεξήχθη το 1ο πανελλαδικό διήμερο του Αριστερού Δικτύου Νεολαίας. Για δύο μέρες πάνω από 100 νέοι, στην πλειοψηφία τους φοιτητές αλλά και μαθητές και σπουδαστές ΙΕΚ, από διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Άρτα, Αγρίνιο, Ρέθυμνο, Καβάλα κ.α.) συζήτησαν για την κατάσταση της χώρας, την παθητική στάση της νεολαίας, την αναγκαία διέξοδο. Τα κεντρικά συνθήματα του διημέρου «Για ένα Αριστερό Μέτωπο Νεολαίας» και «Για ένα σύγχρονο μαχητικό κίνημα νεολαίας» χρωμάτισαν τον προβληματισμό όσων συμμετείχαν.

ardin2imero small

Το περισσότερο ενδιαφέρον τράβηξαν οι τρεις θεματικές συζητήσεις που διοργανώθηκαν το μεσημέρι της πρώτης μέρας. Ο προβληματισμός περιστράφηκε γύρω από τα ζητήματα: α)της εκπαίδευσης β)του φοιτητικού κινήματος γ)του κινήματος νεολαίας. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες καταπιάστηκαν για πρώτη φορά με θέματα όπως τις αλλαγές στην εκπαίδευση και τον ρόλο που εξυπ

ηρετούν, την κατεύθυνση αλλά και τον προσανατολισμό του φοιτητικού κινήματος, τη στάση της νεολαίας και τον ρόλο που πρέπει να παίξει για να συμβάλλει στη διέξοδο απ’ τη κρίση. Κοινές διαπιστώσεις όλων είναι αφ’ ενός η δυσκολία στο να μελετηθεί σε βάθος το σύνολο των ζητημάτων που τέθηκαν από τις συζητήσεις και αφ’ ετέρου η ανάγκη να διευρυνθεί η συζήτηση και να απασχολήσει πλειοψηφικά κομμάτια της νεολαίας.

Η κεντρική εκδήλωση του διημέρου με τίτλο: «Η χώρα σε κρίση, νεολαία χωρίς μέλλον, η αριστερά αναζητά τη διέξοδο» ασχολήθηκε με το θέμα του πολιτικού μετώπου που πρέπει να συγκροτηθεί, αλλά και με το πρόγραμμα ρήξεων και τομών που απαιτείται για να βγει η χώρα απ’ τη κρίση. Ο Παντελής Βαϊνάς, από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τόνισε την ανάγκη μετωπικής συμπόρευσης των δυνάμεων που προβάλλουν μια διαφορετική πρόταση σε ρήξη με τους μηχανισμούς της ΕΕ και της Ευρωζώνης, ο Χρίστος Κατσούλας (από το σχέδιο Β) επέμεινε στις τομές που πρέπει να γίνουν σήμερα όπως η έξοδος από την Ευρωζώνη, η παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά και στις υπερβάσεις που πρέπει να κάνει η αριστερά, ενώ η Μαρία Σουάνη (από το σύλλογο «Γιάννης Κορδάτος» στάθηκε στην ανάγκη συγκρότησης ενός Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου και στο πρόγραμμα που θα προβάλλει όπως η διαγραφή του χρέους, η έξοδος από ΕΕ και Ευρωζώνη, η εθνικοποίηση των τραπεζών κ.α.

 

Στη συνέλευση, το πρωί της δεύτερης ημέρας, η συζήτηση που αναπτύχθηκε αφορούσε την κατάσταση της νεολαίας, την κατάσταση στους φοιτητικούς χώρους, τις ελλείψεις και τα κενά μιας πειστικής αριστερής απάντησης από και για τη νεολαία, τη δράση του Αριστερού Δικτύου Νεολαίας για την επόμενη περίοδο. Κεντρική συνισταμένη της συνέλευσης είναι πως απαιτείται μια επίπονη και επίμονη δουλειά μέσα στους χώρους της νεολαίας για να δημιουργηθεί ένα ρεύμα αμφισβήτησης των ιδεών που μας πλασάρονται ως μονόδρομοι, αμφισβήτησης της παντοδυναμίας του συστήματος. Ένα ρεύμα που θα στρατεύει τη νεολαία στο δρόμο του αγώνα, που θα «μαθαίνει» στους νέους ανθρώπους τις έννοιες της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας, που θα πείθει για μια άλλη πορεία της χώρας.

View the embedded image gallery online at:
http://antapocrisis.gr/youth#sigFreeId214b6dcd78
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS