english

Κάποιο λάθος κάνουμε με τη Χρυσή Αυγή

Κάποιο λάθος κάνουμε με τη Χρυσή Αυγή

Του antapoΚΡΙΤΗ.

Δεν είμαι ούτε πολιτικός επιστήμονας ούτε δημοσκόπος. Δεν μπορώ και δεν θέλω να δώσω συμβουλές. Και είμαι σίγουρος ότι η αριστερά αντιμετωπίζει το νεοναζιστικό φαινόμενο με περίσσεια περίσκεψη και κατόπιν σχεδίου. Όμως κάτι μου λέει ότι στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής κάτι κάνουμε λάθος.

“Ξεσκεπάστηκαν οι τραμπούκοι”, αναφώνησε η αριστερά μετά τις μπουνιές του Κασσιδιάρη. “Αποκαλύφθηκαν ποιοι είναι”, συμπεράναμε. “Θα τους δει ο λαός και θα διορθώσει την ψήφο του”, ελπίσαμε. Κάποιος προχώρησε περισσότερο: “Με αυτό που έγινε η Χρυσή Αυγή δεν θα μπει στη Βουλή”.

Λαθεύουμε για μια ακόμα φορά και αυτό είναι πια επικίνδυνο. Η Χρυσή Αυγή δυστυχώς, κέρδισε και δεν έχασε από τον ξυλοδαρμό. Αν αμφιβάλετε, κάντε μια βόλτα στις λαϊκές αγορές ή στα σχολεία. Πλειοψηφεί το “καλά τους έκανε”. Κι αν δεν πλειοψηφεί, είναι ισχυρότατη μειοψηφία. Ένα γεγονός που εμείς θεωρούμε φρικτό, αποτρόπαιο, καταδικαστέο, ένα σημαντικό μέρος των λαϊκών και νεανικών στρωμάτων, το χαιρετίζει. Επιπόλαια, επιφανειακά, αλλά το χαιρετίζει.

Εδώ είναι το λάθος μας.

Το να κατηγορούμε τον Χρυσαυγίτη ότι δεν σέβεται τη δημοκρατία και τον διάλογο είναι σαν να κατηγορούμε τον Κνίτη ότι είναι κομμουνιστής, ή τον αντιεξουσιαστή ότι δεν θέλει το κράτος. Για τη Χρυσή Αυγή είναι τιμή της και καμάρι της αυτό που η αριστερά θεωρεί όνειδος. Προφανώς και δεν σέβονται τον διάλογο, δεν τιμούν τη δημοκρατία, γουστάρουν τον τσαμπουκά, το ξύλο, τη μαγκιά, το συμμοριτισμό. Κι αν στα μάτια πολύ κόσμου ο διάλογος είναι αυτό που βλέπουν στην τηλεόραση και η δημοκρατία είναι αυτό που βλέπουν στη Βουλή, τότε ο τσαμπουκάς, η βία και ο ξυλοδαρμός αποτελούν φυσιολογική πολιτική πρακτική.

Μπορεί ο Κασιδιάρης να έχει ψυχιατρικά προβλήματα. Άλλωστε για να προέκυψε νεοναζί κάτι δεν δούλεψε σωστά. Όμως η αντίδραση του υπαρχηγού των μαχαιροβγαλτών ήταν απολύτως φυσιολογική και ίσως προμελετημένη. Ήταν στην αναγκαία κατεύθυνση για να βάλουν την αριστερά στο ίδιο τσουβάλι με τις μνημονιακές δυνάμεις και το “σάπιο πολιτικό σύστημα”. Και για να πάρουν οι ίδιοι “αντισυστημική εύφημη μνεία”.

Η απόλυτη πλειοψηφία των ψηφοφόρων των ναζί, θεωρούν ότι η Χρυσή Αυγή είναι η πιο αντισυστημική δύναμη, γιατί είναι ενάντια σε όλους. Γιατί θα μπει στη Βουλή και θα τους δείρει. Ορίστε, ξεκίνησε κιόλας να δέρνει προεκλογικά, από τα τηλεοπτικά στούντιο. Ελάχιστοι θα σκεφτούν ότι δεν τους δέρνει όλους. Ότι δέρνει μόνο τους αριστερούς. Ότι προσκυνάει τους δεξιούς. Ο Κασιδιάρης επιβεβαιώνει τη λαϊκή μυθολογία, μόνο που είναι χοντρή μυθολογία: Ούτε με τους πλούσιους, ούτε με τους ισχυρούς, ούτε με τους κλέφτες, ούτε με τους προδότες, τα βάζουν οι Χρυσαυγίτες. Με τους αριστερούς και τους μετανάστες τα βάζουν.

Ας εκθειάζει ο Μιχαλολιάκος τους χουντικούς βασανιστές. Ούτε το 10% των ψηφοφόρων της δεν ξέρουν ποιος είναι ο Ντερτιλής. Δεν τους ενδιαφέρει. Ενδιαφέρει το δημοκρατικό κόσμο, τους προοδευτικούς ανθρώπους, την κοινωνία που έχει ιστορική μνήμη. Δεν ενδιαφέρει τους πιτσιρικάδες στα υποβαθμισμένα προάστια και στην εγκαταλειμμένη επαρχία. Και ο κίνδυνος της Χρυσής Αυγής δευτερευόντως αφορά το ποσοστό της. Πρωτευόντως αφορά την κοινωνική και ηλικιακή σύνθεση των ψηφοφόρων της.

Η Αριστερά δεν θα αντιμετωπίσει τη Χρυσή Αυγή λέγοντας ότι είναι ρατσιστές και φασίστες. Ότι είναι ακροδεξιοί και τραμπούκοι. Μαχαιροβγάλτες και δολοφόνοι. Αυτά αφορούν την κοινωνία πλειοψηφικά, αλλά αυτή η κοινωνία δεν θα ψηφίσει πλειοψηφικά τη Χρυσή Αυγή. Είναι σαν να ζυμώνουμε ένα Συριζαίο ότι το μνημόνιο είναι κόλαση, ή να ζυμώνουμε έναν Κουβέλη ότι η συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ είναι παράδεισος. Παραβιάζουμε δηλαδή θύρες ανοικτές.

Η Αριστερά θα αντιμετωπίσει τη Χρυσή Αυγή, αποκαλύπτοντας αυτό που πραγματικά είναι: Το ρόπαλο στο χέρι του συστήματος, ενδεδυμένο αντισυστημική προβιά. Στερώντας της δηλαδή τη δεξαμενή από όπου ψαρεύει: Τον κόσμο που δεν βλέπει προοπτική από τη δημοκρατία της μεταπολίτευσης και ζητά ακραίες “επαναστατικές” αλλαγές.

Όσο η αριστερά πέφτει στην παγίδα της “πανδημοκρατικής πανστρατιάς” από τον Καρατζαφέρη μέχρι τον Παπούλια και από τον Σαμαρά μέχρι τον Βενιζέλο, ενάντια στην “αντιδημοκρατική απειλή” της Χρυσής Αυγής, παίζει ακριβώς, μα ακριβώς, το παιχνίδι της. Όλοι εναντίον της Χρυσής Αυγής. Και η Χρυσή Αυγή εναντίον όλων.

Το “εναντίον όλων” πρέπει να αποκαλυφθεί.

Και η “δημοκρατική ενότητα” που τσουβαλιάζει τα θύματα της Χρυσής Αυγής με τους πάτρωνές της, και τις πραγματικές αντισυστημικές δυνάμεις με το ίδιο το σύστημα, πρέπει άμεσα να σπάσει.

Η αριστερά μια βδομάδα πριν τις εκλογές δεν μπορεί να πέσει στην παγίδα του “ενιαίου πολιτικού συστήματος”. Και για να μιλήσουμε προκλητικά, η πρωτιά του Σύριζα δεν θα κριθεί από την απόσπαση ψηφοφόρων από το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ. Θα κριθεί από την απόσπαση ψηφοφόρων από τη Χρυσή Αυγή, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τη μεγάλη θάλασσα της νεολαίας, της αποχής, της απολιτικής, της κοινωνικής και οικονομικής υποβάθμισης. Αν σε αυτή τη θάλασσα ο αντισυστημικός λόγος του Σύριζα αποδειχθεί διεισδυτικός, ο Σαμαράς δεν έχει καμιά τύχη, όσα κακόγουστα σποτάκια κι αν χρυσοπληρώσει.

Με όρους παλαιοκομμουνιστικούς: Το επεισόδιο με τον Κασιδιάρη οφείλει να είναι αφυπνιστικό για την αριστερά, αλλά να μην λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά από τη μεγάλη μάχη και το κεντρικό δίλημμα: Την αμετάκλητη καταδίκη του συστήματος του μνημονίου, την ήττα των εντολοδόχων και δηλωσιών της τρόικας. Μέσα σε αυτή τη μεγάλη μάχη, τμήμα αυτής, ιδιαίτερη τακτική της, είναι το ειδικό μέτωπο στον “αντισυστημικό” πορτιέρη του συστήματος, τη Χρυσή Αυγή. Αποκαλύπτοντας όχι απλά το ναζιστικό και δολοφονικό της χαρακτήρα αλλά τις απόλυτες σχέσεις εξάρτησης που έχει με το κράτος, με την αδελφική ΝΔ, με την καρδιά του συστήματος που κατά τα άλλα θέλουν να “ξεβρωμίσει”.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Γιατί εκπλήσσεσαι; Ευτυχώς που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ! »

8 σχόλια

 • yiannisf
  yiannisf Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012 10:37 Σύνδεσμος σχολίου

  Έχει δημιουργηθεί ένα petition το οποίο ζητάει την παραπομπή μελών της ΧΑ στην δικαιοσύνη. ΨΗΦΙΣΤΕ: http://www.avaaz.org/en/petition/Investigate_the_Golden_Dawn_neoNazi_Party_of_Greece/

 • Κοκκινη Ορχηστρα

  Φασισμος: Πλανη ή επιλογη;

  Το φως καιει το φασισμό;

  Μετά το μπουγέλο και τα χτυπήματα του Κασιδιάρη σε ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή, εναντίον της Ρένας Δούρου και της Λιάνας Κανέλη, πολλοί πίστεψαν ότι όσοι ψήφισαν την νεοναζιστική οργάνωση, “χωρίς να ξέρουν”, τώρα δεν θα το επαναλάβουν, αφού η XA έδειξε το “πραγματικό της πρόσωπο”. Η εκτίμηση αυτή είναι προέκταση μιας άλλης, της σ. Αλέκας, που προέβλεπε καθησυχάζοντας το πανελλήνιο, πριν τις 6 Μάη ότι “μόλις οι φασίστες μπουν στη Βουλή θα βάλουν τις γραβάτες και θα γίνουν κοινοβουλευτικά αρνάκια”. Πάνω κάτω μια παρόμοια επιθυμία εξέφρασε πρόσφατα ο Στάθης προεξοφλώντας ότι το “φως καιει τον Φασισμό!“. Όσοι σκέφτονται έτσι μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί οι ίδιοι περί τίνος πρόκειται....
  Συνεχεια εδώ...: href="/http://avantgarde2009.wordpress.com/2012/06/16/12/

 • Ishkandar Raskolnick
  Ishkandar Raskolnick Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2012 10:07 Σύνδεσμος σχολίου

  Μπορεί ο φασιστικός χαιρετισμός από μια κουστωδία παρακρατικών, να είναι προσβολή προς τη Δημοκρατία, όπως λένε κάποιοι, μεγαλύτερη, ίσως, προσβολή από ενέργειες όπως ο προεκλογικός διακανονισμός της Ελληνικής Παπαδημοκρατίας με τη «Μήζενς»… Στο κάτω-κάτω της γραφής, επειδή κάποιοι συμπολίτες μας σηκώθηκαν θολωμένοι από τον καναπέ ή επειδή αποφάσισαν να μας κάνουν πλάκα, δεν υπάρχει λόγος να το φέρομε βαρέως. Αν το καλοσκεφτεί κανείς, αυτοί που ψήφισαν συνειδητά τη Χρυσή Αυγή δεν είναι περισσότερο επικίνδυνοι από αυτούς που ψήφισαν τους άλλους, αυτούς που υπέγραφαν μνημόνια που δεν τα είχαν διαβάσει.

  http://my-pillow-book.blogspot.gr/2012/05/golden-dawn.html

 • Μαρία
  Μαρία Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2012 07:35 Σύνδεσμος σχολίου

  Το να λέει κάποιος "καλά τους έκανε" είναι ναι μεν επικίνδυνο και βλακώδες, αλλά δεν συνιστά ψήφο... Απέχει πολύ από την ψήφο. Απλά το πολιτικό σκηνικό έχει ξεφύγει εδώ και πολύ καιρό και ο κόσμος έχει σιχαθεί...

 • γιωργης
  γιωργης Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 21:34 Σύνδεσμος σχολίου

  για κάποιους ανθρώπους (αν θεωρήσουμε τέτοιους τους χρυσαυγίτες) το φάρμακο είναι μόνο το ξύλο. το να εκτιμά κάποιος οτι μπορεί να συμπεριφερθεί στην χρυσή αυγή όπως σε οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα με το οποίο διαφωνεί, ειναι απλή βλακεία: δεν καταλαβαίνει οτι η χρυσή αυγή δεν είναι κόμμα αλλά παρακατικός μηχανισμός, πράγμα με το οποίο συμφωνεί και η υπόλοιπη ακροδεξιά, πλεύρη πατέρα και αυτόνομων εθνικιστών συμπεριλαμβανομένων. Η χρυσή αυγή, είναι το μακρύ χέρι του βαθειού κρατους. εκτράφηκε, εκπεδεύτηκε, υποστηρίχθηκε (υλικά και ηθικά) και προστατεύτηκε μέχρι να "ενηλικιωθεί πολιτικά" από τους κομματικούς και κρατικούς μηχανισμούς της νδ (ποιός δεν θυμάται τον καρατζαφέρη όταν ήταν στη νδ να τους χαρακτηρίζει "μαχητες" και "δικά μας παιδιά που πρέπει να ξαναγυρίσουν στη νδ";) και του πασοκ (ποιός δεν θυμάται τα περι 'ακροκινούμενων ομάδων" του ρωμαίου και τον "καταζητούμενο" επι 6 χρόνια περίανδρο που έπινε καφέ άνετα στην πλατεία κυψέλης μετά την απόπειρα ανθρωποκτονίας του κουσουρή;). Η αναλογία, είτε το θέλουμε είται όχι, είναι αυτή με τους ιταλούς φασίστες του μεσοπολέμου. όταν κάποιοι αποφάσισαν να τους αντιμετωπίσουν στα ίσα, απαντώντας βία στη βία (οι arditi dell popolo), ο μουσολίνι έσπευσε να κλείσει μια "εκεχειρία" με τους κομμουνιστές και τους σοσιαλιστές. Αυτοί έπεσαν στην παγίδα και αποκύρηξαν τη βία, αποκυρήσσοντας και τους arditi dell popolo και απαγορεύοντας στα μέλη τους να συμμετέχουν στις ομάδες αυτοπροστασίας θεωρώντας οτι και οι φασίστες θα έκαναν το ίδιο. Το αποτέλεσμα ήταν οι φασίστες (οι οποίοι φυσικά και δεν τα τιμούσαν τη "συμφωνία") να τους τσακίσουν και να κυριαρχήσουν στη ιτλία για 30 χρόνια με τις γνωστές συνέπειες.
  όποιος πιστεύει οτι μπορεί να κάνει διάλογο με τους χρυσαυγίτες (για σας το λέω κυρία κανέλλη και κυρία δούρου) είναι κρετίνος.
  μια ειδική μνεία για την κοινοβουλετική αριστερά που όταν οι αριστεριστές και οι αναρχικοί τους εξηγούσαν τα παραπάνω τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, έλεγαν οτι "μην τους δίνετε σημασία και θα εξαφανιστούν": αυτή η σταση λέγεται στορυθοκαμηλισμός, και τώρα λουζόμαστε τα αποτελέσματά της. και να χαίρονται η κυρία κανέλλη και η κυρία δούρου που ήταν ο κασιδιάρης και όχι κανας χρυσαυγίτης παλαιάς κοπής (περίανδροςκλπ) ή οτι είναι βουλευτές στην τηλεόραση και όχι πακιστανοί ή αναρχικοί στο δρόμο: αντί για νερό και σκαμπίλια, μπορεί να έτρωγαν μαχαιριές.

 • administrator
  administrator Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 19:12 Σύνδεσμος σχολίου

  Τα σχόλια είναι με προέγκριση και νομίζω είναι σωστό, για να αποφεύγονται χαρακτηρισμοί, κλπ. Ο έλεγχος των σχολίων (για να εγκριθούν) δεν γίνεται αυτόματα και υπάρχει περίπτωση να μην δημοσιευτούν αμέσως. Ας μην είμαστε προκατελειμένοι

 • Πνουρος
  Πνουρος Κυριακή, 10 Ιουνίου 2012 23:47 Σύνδεσμος σχολίου

  Αγαπητοι, μου φαινεται οτι δεν δημοσιευετε τα σχολια των αναγνωστων. Προς τι λοιπον δινετε τη δυνατοτητα σχολιασμου, αν δεν θελετε ή αν δεν εχετε το χρονο να επιληφθειτε της δημοσιευσης?

 • Πνουρος
  Πνουρος Κυριακή, 10 Ιουνίου 2012 00:20 Σύνδεσμος σχολίου

  Η επιθεση με το νερο, ειναι πολυ πιθανο να, ηταν προμελετημενη. Θα δημιουργουσε σκηνικο και δεν θα ειχε καμια ποινικη συνεπεια. Η βιαιοτητα εναντια στην Κανελλη του βγηκε στην εξελιξη της φασης. Το χουι του βρωμερου αλητη να χτυπαει και μαλιστα σωματικα πιο αδυναμους, γι αυτο ειναι και φασιστας, δεν μπορει να το κρυψει ουτε μπροστα στις καμερες. Του βγαινει αυθορμητα.

  Τωρα, αν καποιο μερος του νεαρου πλυθυσμου επικροτει τετοιου ειδους ανθρωπινο εκφυλισμο, αυτο ειναι λυπηρο. Οι αιτιες δεν πρεπει να αναζητηθουν μοναχα στους υλικους ορους της ζωης (μισερια, ανεχεια και ανεργια) αλλα και στο συνεχη εκβαρβαρισμο της ελληνικης κοινωνιας με την TV, το καθημερινο τσαμπουκαλιδικο οπαδιλικι στο ποδοσφαιρο, τα βιντεοπαιχνιδια που οχι μονον ωθουν στη βια και στην υμνηση του τεστορενατου ηλιθιου αλλα και στον πιο επαισχυντο μεσιαωνικου τυπου σκοταδισμο.

  Το φαρμακο τουλαχιστον στο επιπεδο της συνειδησης ειναι συνεχεις και παρατεταμενες δοσεις ενημερωσης και διαφωτισης. Μην λησμονειται το γεγονος οτι ενα σημαντικο μερος της νεοελληνικης κοινωνιας πασχει απο χρονιο κοινωνικο και πολιτικο αναλφαβητισμο. Και μαλιστα η (τεως) μεσαια ταξη ειναι συνολικα μια απο τις πιο καθυστερημενες στην Ευρωπη. Τοσο πολυ που τοσα χρονια θεωρουσε ουτε λιγο ουτε πολυ οτι απολαμβανε το προνομιο να ζει σε εναν απροσμενο μικρο μεσογειακο παραδεισο και εξιατιας αυτου εκανε και τις πολιτικες επιλογες που γνωρισαμε πολυ καλα.

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

επιστροφή στην κορυφή