ΙΣΤΟΡΙΑ

 english

Σκέψεις και συμπεράσματα με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Πειραιά.

"Ο δάσκαλος δεν είναι μόνο γράμματα, είναι περισσότερο απ' όλα ο ίδιος παράδειγμα αγωνιστικό και αποφασιστικό με τη δράση του, με το βίο και την πολιτεία του για τους μαθητές του".

Διαβάστε περισσότερα...

Δεκέμβρης του '44: Ηρωικός, μαρτυρικός, κόκκινος και τραγικός

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω δύο κείμενα για τον Δεκέμβρη.

Το πρώτο, Για τα Δεκεμβριανά, είναι κείμενο το οποίο δημοσιεύτηκε στο Δελτίο Α/συνεχεια.

Το δεύτερο, Δεκέμβρης 1944: Μια λαϊκή εξέγερση ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ένα κείμενο του ιστορικού Γιάννη Σκαλιδάκη.

Διαβάστε περισσότερα...

Πέντε ιστορίες του Εντουάρντο Γκαλεάνο για την Κούβα, τον Φιντέλ και τον Τσε.

Γεννιέται η Κούβα

Επανάσταση και αποκάλυψη: οι μαύροι είχαν τώρα πρόσβαση στις παραλίες, εκείνες τις παραλίες που τους ήταν απαγορευμένες γιατί ξέβαφε το δέρμα τους και τις λέρωνε, και ξαφνικά βγήκαν στην επιφάνεια όλες οι Κούβες που έκρυβε η Κούβα.

Διαβάστε περισσότερα...

Τι συνέβη στην Ουγγαρία;

Το antapocrisis.gr δημοσιεύει αυτούσιο το απόσπασμα από το γράμμα του Νίκου Ζαχαριάδη στον Αλέξη Πάρνη, το οποίο στάλθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1956 και το οποίο αναφέρεται στα γεγονότα της Ουγγαρίας τα οποία είχαν συντελεστεί λίγες μέρες πριν.

Διαβάστε περισσότερα...

Διήμερο Εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από την Πολιτιστική Επανάσταση

Πενήντα χρόνια από τη Μεγάλη Προλεταριακή Πολιτιστική Επανάσταση στην Κίνα, συμπληρώνονται φέτος. Με αφορμή τη συγκεκριμένη επέτειο, το ΚΚΕ (μ-λ) και το Μ-Λ ΚΚΕ, συνδιοργανώνουν ένα διήμερο εκδηλώσεων στην Αθήνα, στις 4 και 5 Ιούνη στην ΑΣΟΕΕ.

Διαβάστε περισσότερα...

Για τη Χούντα των Συνταγματαρχών

Του Χρήστου Πατούχα.

Συμπληρώνονται την φετινή 21η Απριλίου 49 χρόνια από την εγκαθίδρυση της λαομίσητης και αμερικανοκίνητης δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Μιας δράκας πρακτόρων εντός του στρατεύματος, με πολιτικά στηρίγματα σε μέρος του τότε πολιτικού και οικονομικού συστήματος, με την άμεση υποκίνηση και στήριξη της Αμερικάνικης πρεσβείας και επιτελών του ΝΑΤΟ, που κατέλυσε το πολίτευμα, ανέστειλε την εφαρμογή του Συντάγματος, προσπάθησε να οικοδομήσει ένα μακράς διάρκειας φασιστικό καθεστώς.

Διαβάστε περισσότερα...

Τα Τάγματα Ασφαλείας: από θύτες, θύματα;

Του Πολυμέρη Βόγλη.

Το ζήτημα της ένοπλης συνεργασίας Ελλήνων με τα στρατεύματα κατοχής αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού της ελληνικής ιστοριογραφίας. Και όπως συμβαίνει με τα ταμπού, η απαγόρευση οδήγησε στην αποσιώπηση.

Διαβάστε περισσότερα...

Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Εμφύλιος. Η σύγχρονη ιστοριολογία του ακραίου κέντρου.

Του Πέτρου-Ιωσήφ Στανγκανέλλη.

Βιβλιοκριτική του «Εμφύλια Πάθη. 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο», των Στάθη Καλύβα, Νίκου Μαραντζίδη, εκδόσεις Μεταίχμιο, σελ. 526.

Παρά τα όσα ισχυρίζονται οι ίδιοι, διανθίζοντας τις οιμωγές τους περί στοχοποίησης, με καταδίκες της «ιδεολογικής ηγεμονίας της αριστεράς», οι ιστοριολογούντες του «ακραίου κέντρου» ηγεμονεύουν, εδώ και χρόνια, τον δημόσιο λόγο για την σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Οι απόψεις τους βρίσκουν θέση σε ευρείας κυκλοφορίας μέσα, όπως free press έντυπα, παραλογοτεχνικές Επιθεωρήσεις, κεντρικά δελτία ειδήσεων. Έχοντας μελετήσει καλά την κικερώνεια ρητορική περί του «νέου ανθρώπου» («homo novus»), ή μάλλον τη στρατηγική εκείνη του μάρκετινγκ, η οποία διδάσκει ότι το κοινό τείνει ευήκοα ώτα σε όσους παρουσιάζονται ως κατατρεγμένοι από το «σύστημα» και το «κατεστημένο», αυτοπαρουσιάζονται ως οι ταλαντούχοι «αδύναμοι» και «αποκλεισμένοι».

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS