61 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη

 english

61 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη

61 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη

«Αγαπάμε την Ελλάδα και το λαό της περισσότερο από τους κατηγόρους μας. Το δείξαμε όταν εκινδύνευε η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η ακεραιότητά της και, ακριβώς, αγωνιζόμαστε για να ξημερώσουν στη χώρα μας καλύτερες μέρες χωρίς πείνα και πόλεμο. Για το σκοπό αυτό αγωνιζόμαστε και όταν χρειαστεί θυσιάζουμε και τη ζωή μας».

Από την απολογία του Ν.Μπελογιάννη

Σαν σήμερα στις 30 Μάρτη του 1952 εκτελέστηκε ο Νίκος Μπελογιάννης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μαζί με τους Μπάτση, Αργυριάδη, Καλούμενο. Ο Μπελογιάννης με την ηρωική του στάση σε όλη του τη ζωή, μέσα στο στρατοδικείο, μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, έγινε σύμβολο για το κομμουνιστικό κίνημα στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Ο Ν.Μπελογιάννης σε συνθήκες παρανομίας και κατατρεγμού έγραψε το «Ξένο Κεφάλαιο στην Ελλάδα» μια μελέτη που σήμερα, στην εποχή της κρίσης και της χρεοκοπίας, είναι απελπιστικά επίκαιρη. Ο Δ.Μπάτσης που εκτελέστηκε στο πλάι του ήταν ο συγγραφέας της «Βαριάς Βιομηχανίας στην Ελλάδα» και εκδότης του επιστημονικού περιοδικού «Ανταίος».

Το έργο τους αμέσως μετά την ναζιστική καταστροφή, αποδείκνυε τη δυνατότητα ενός άλλου δρόμου, με ανεξαρτησία, εθνική και λαϊκή κυριαρχία, παραγωγική ανασυγκρότηση, κόντρα στις αστικές θεωρίες της Ψωροκώσταινας και στη στρατηγική της εξάρτησης. Σήμερα τιμούμε, πέρα από τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης, και τους επιστήμονες που έδειξαν ότι αυτός ο τόπος μπορεί και πρέπει να πάει αλλιώς. Εξαιρετικά χρήσιμα συμπεράσματα στην εποχή που η οικονομική χρεοκοπία, η εθνική αναξιοπρέπεια και η κοινωνική απελπισία ντύνεται με τον πάση θυσία παραμονή της χώρας στην ΕΕ και το ευρώ.

Εδώ μπορείτε να δείτε ηλεκτρονικά το βιβλίο του Ν.Μπελογιάννη για «Το Ξένο Κεφάλαιο στην Ελλάδα».

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

επιστροφή στην κορυφή