english

Έστω και τώρα να διαβάσουμε το μήνυμα του αγώνα της ΕΡΤ

Έστω και τώρα να διαβάσουμε το μήνυμα του αγώνα της ΕΡΤ

Ανακοίνωση της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ.

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου μας γυρνάει 40 χρόνια πίσω. Τότε ο εγκάθετος των Αμερικανών χουντικός συνταγματάρχης Παπαδόπουλος εισβάλει με τανκς στον πραγματικό για τότε ναό της δημοκρατίας, στο κατειλημμένο Πολυτεχνείο και μακελεύει φοιτητές και εργαζόμενους. Σήμερα οι ευρωπαιόδουλοι, οι υπηρέτες των τραπεζιτών και των τροϊκανών, Σαμαράς και Βενιζέλος εισβάλουν με ΜΑΤ στην ΕΡΤ, στο χώρο όπου επί πέντε μήνες οι εργαζόμενοι προσπάθησαν με τεράστια αξιοπρέπεια και πολλή δουλειά, να αποδείξουν ότι μπορεί να υπάρξει δημόσια τηλεόραση χωρίς το μνημονιακό κράτος, μπορούν να υπάρξουν ΜΜΕ που δεν θα μας ταΐζουν σκουπίδια, μπορεί να υπάρξει ελεύθερη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ δίδαξαν μαθήματα αγώνα, αξιοπρέπειας και πολιτισμού. Πάνω από όλα δίδαξαν ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε χωρίς αυτούς που μας μαυρίζουν τη ζωή.

Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου απέδειξε για άλλη μια φορά τη θεωρία των δύο άκρων. Στο ένα άκρο αυτοί οι οσφυοκάμπτες των υπαλλήλων ΔΝΤ-ΕΕ, μαζί με τους εργολάβους-τραπεζίτες –καναλάρχες να στέλνουν τις δυνάμεις καταστολής, και στο άλλο άκρο οι εργαζόμενοι, χωρίς όπλα παρά μόνο με τη νομιμότητα που τους δίνει το δικαίωμα στη δουλειά αλλά και η υπεράσπιση των λιγοστών ψηγμάτων ελεύθερης, δημοκρατικής ενημέρωσης και μορφωτικής ψυχαγωγίας.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ έχουν ήδη νικήσει ηθικά. Ήταν δυνατόν να είχαν (ή -καλύτερα- να είχαμε) νικήσει πολιτικά, να είχαμε διώξει δηλαδή την τρόικα, τα μνημόνια και όλες τις πολιτικές τους. Αυτή η δυνατότητα υπήρξε από το πρώτο βράδυ που έπεσε σε όλη την Ελλάδα το μαύρο στους δέκτες μας. Έπρεπε, και ήταν δυνατόν η ΕΡΤ να γίνει το κέντρο αγώνα και αντίστασης. Έπρεπε και μπορούσε η ΕΡΤ να γίνει το Πολυτεχνείο του 2013. Από το κατειλημμένο κτίριο της Αγίας Παρασκευής καθώς και από κατειλημμένα κτίρια στην υπόλοιπη Ελλάδα, ήταν δυνατόν να ξετυλιχθεί ο πραγματικός ανένδοτος αγώνας που θα τελείωνε μνημονιακές πολιτικές, κυβερνήσεις και τρόικες. Και ο πομπός του σύγχρονου Πολυτεχνείου, δηλαδή η ΕΡΤ, έπρεπε να εκπέμψει σε κάθε σπίτι και καφενείο. Έπρεπε και μπορούσε να εκπέμπει κανονικά, με νόμιμο και μόνιμο σήμα η ΕΡΤ. Σε συνεργατική και συνεταιριστική βάση με σύστημα αυτοδιαχείρισης όλων των εργαζομένων, κρατώντας κτίρια και τεχνικά μέσα.

Μπορούσε τουλάχιστον να υπάρξει η προσπάθεια για να υλοποιηθούν όλα αυτά. Αρκεί να υπήρχε πίστη και να δινότανε αέρας στον αγώνα. Αρκεί να υπήρχε επιλογή του αγώνα. Να μην επικρατούσε η αδράνεια, η αριθμητική των ψήφων, ο κοινοβουλευτικός κρετινισμός, ο ανταγωνισμός και ο διχασμός των κομμάτων της Αριστεράς, η λογική της δευτέρας παρουσίας.

Όσοι βολεύονται με τη λογική του ώριμου φρούτου και των εκλογών ή με τη θεωρητική τους αλήθεια, όσοι επιλέγουν τη λογική της ανάθεσης-ανάληψης έργου σαν να είναι εργολάβοι, όσοι βολευόμαστε να σχολιάζουμε για το λαό που βρίσκεται στο καναπέ, όσοι είμαστε ευχαριστημένοι με τα μικρά μας αμπελάκια, τόσο ο λαός θα πνίγεται στην απογοήτευση και στην απελπισία και θα αναμένει… το ελάχιστο.

Το θετικό και ελπιδοφόρο μήνυμα και από τον αγώνα στην ΕΡΤ υπάρχει, αρκεί τώρα να επιλέξουμε να το δούμε. Αγώνας και κοινή δράση για την ανατροπή της κυβέρνησης και την εκδίωξη της τρόικας. Κεντρικό μέτωπο για τη διέξοδο της χώρας από την καταστροφή. Ανάληψη της ευθύνης για ανένδοτη και πραγματική αναμέτρηση. Για να μην αφήνουμε τις ευκαιρίες της ανατροπής να περνούν χαμένες.

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

επιστροφή στην κορυφή