Η ανατομία του πολιτικού – οικονομικού συστήματος στην Ελλάδα μέσα από το χτύπημα στην δημόσια εκπαίδευση

 english

Η ανατομία του πολιτικού – οικονομικού συστήματος στην Ελλάδα μέσα από το χτύπημα στην δημόσια εκπαίδευση

Η ανατομία του πολιτικού – οικονομικού συστήματος στην Ελλάδα μέσα από το χτύπημα στην δημόσια εκπαίδευση

Του Δημήτρη Μητρόπουλου.

Η συζήτηση για τις απολύσεις στο δημόσιο γίνεται με διάφορους τρόπους εδώ και μήνες. Να κρατήσουμε μόνο ότι δεν γίνεται – πια – για δημοσιονομικούς λόγους. Το ΔΝΤ, αλλά και πρόσφατα ο νέος Υπουργός της οικογένειας Μητσοτάκη, το δήλωσαν καθαρά. Πρέπει να γίνουν απολύσεις για να σπάσει το ταμπού της μονιμότητας στο δημόσιο.

Οι τρεις πρώτοι χώροι που δέχτηκαν το χτύπημα είναι οι σχολικοί φύλακες, η δημοτική αστυνομία και χθες οι τομείς που σχετίζονται με την τεχνική εκπαίδευση στην υγεία. 8.000 οικογένειες στο δρόμο με μια υπογραφή. Για να σπάσει «το ταμπού»...

Αν η μία πλευρά είναι το χτύπημα στο δικαίωμα στη δουλειά, δεν πρέπει να ξεχνιέται και η υποβάθμιση-χτύπημα των δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών γενικά. Δεν γνωρίζω τα έσοδα που έφερναν στους δήμους οι υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας και ποιος θα κληθεί να κλείσει αυτήν την τρύπα. Στον χώρο της εκπαίδευσης όμως τα πράγματα είναι πιο καθαρά.

Πέντε μέρες πριν ανακοινώσει τον ξαφνικό θάνατο η κυβέρνηση για την δημόσια τεχνική εκπαίδευση στον τομέα της υγείας, ο Υπουργός Παιδείας κόβει κορδέλες σε εγκαίνια του ΙΕΚ ΑΚΜΗ στον Πειραιά.

Τυχαίο θα πει κάποιος...

Τυχαίο ότι τα εγκαίνια αφορούν ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο που διαφημίζει, ανάμεσα στους άλλους και τον τομέα υγείας του. Να θεωρήσουμε τυχαίο το κλείσιμο του τομέα υγείας στην δημόσια εκπαίδευση (ΕΠΑΛ) και το σπρώξιμο χιλιάδων πελατών-μαθητών στον κ. Ροδόπουλο, πρόεδρο του Ομίλου Ακμή.

Να θεωρήσουμε τυχαίο ότι ο κ. Ροδόπουλος είναι γνωστό και καταξιωμένο στέλεχος του ιδιωτικού τομέα. Αυτού του ιδιωτικού τομέα που θα φέρει την ανάπτυξη σε κόντρα με το αντιπαραγωγικό δημόσιο. Ο κος Ροδόπουλος λοιπόν έχει διατελέσει σύμβουλος της ΓΣΕΕ, του ΟΑΕΔ, του ΙΚΑ, της Γενικής Τράπεζας και έχει ταϊστεί με μπόλικο δημόσιο χρήμα. Και τώρα δέχεται με χαρά την πελατεία που του στέλνει στα ΙΕΚ του ο Υπουργός (ιδιωτικής) παιδείας!

Να θεωρήσουμε τυχαία την παρουσία του βιομήχανου Κ. Αγγελόπουλου, της γνωστής οικογένειας εφοπλιστών και βιομηχάνων.

Από κοντά και ο ακροδεξιός δήμαρχος Πειραιά (ξάδερφος του Χρυσαυγίτη) με επαίνους στον ιδιωτικό τομέα και ειδικά στους εφοπλιστές και βεβαίως η αμόλυντη και αγία εκκλησία...

Η ελληνική επιχειρηματικότητα όμως δεν έχει φίλους μόνο στο μνημονιακό στρατόπεδο. Παρών ήταν και ο αντιμνημονιακός κ. Χατζηνικολάου, κουμπάρος του κ. Ροδόπουλου και διαφημιστής των εκπαιδευτηρίων του.

Η μικρή αυτή ιστορία των συγκεκριμένων εγκαινίων 5 μέρες πριν τον ξαφνικό θάνατο της δημόσιας τεχνικής εκπαίδευσης, δείχνει πολλά για το πως λειτουργούν τα πράγματα στην Ελλάδα.

Ότι ο Τρόικα και οι δανειστές ορίζουν το πλαίσιο το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ντόπιοι τοποτηρητές τους.

Ότι οι ντόπιοι τοποτηρητές-κυβερνήτες, όσο και να το παίζουν «διαπραγματευτές», σπεύδουν να το αξιοποιήσουν για να κάνουν αυτό που έκαναν πάντα. Να στήνουν δουλειές για τους φίλους τους εφοπλιστές, επιχειρηματίες, βιομηχάνους, να συρρικνώνουν τα δημόσια αγαθά, να προωθούν το νεοφιλελεύθερο δόγμα. Τώρα το πλαίσιο των δανειστών προσφέρεται για ξαφνικούς θανάτους, μέτρα σοκ κοκ υπό την απειλή της άτακτης χρεοκοπίας. Και το αξιοποιούν δεόντως.

Ότι πολιτική-οικονομική-δικαστική-θρησκευτική εξουσία στην Ελλάδα, αποτελούν ένα ενιαίο και αδιαίρετο μπλοκ. Ένα ενιαίο και αδιαίρετο σάπιο σύστημα αλληλοεξυπηρετήσεων και αλληλοκαλύψεων στην επιχείρηση κατάργησης κάθε λαϊκού δικαιώματος (οπως αυτό της δημόσιας εκπαίδευσης) και ειδικά σήμερα στην επιχείρηση προώθησης του νεοφιλελεύθερου δόγματος του σοκ!

Ότι εν τέλει το ξήλωμα του πουλόβερ, για να είναι ξήλωμα και όχι μπάλωμα, είναι υποχρεωμένο να συμπεριλάβει πέρα από πολιτικούς-μαριονέτες που ψηφίζουν τα μνημόνια εδώ και τρία χρόνια και επιχειρηματίες και εφοπλιστές και εκδότες (μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς) και έναν ολόκληρο συρφετό γύρω τους.

Έχουμε αγώνα μπροστά μας. Ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία. Γιατί οι χιλιάδες οικογένειες που θα βγουν στο κενό δεν είναι αριθμοί. Αλλά και αγώνα υπεράσπισης των δημοσίων αγαθών. Ο αγώνας αυτός, αν αναπτυχθεί, θα γίνει γρήγορα πολιτικός. Η σύγκρουση αφορά την τρόικα και το πλαίσιο της (ευρώ-χρέος), την κυβέρνηση και το σύνολο του πολιτικού και οικονομικού συστήματος και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών –σοκ από τις οποίες «σιτίζονται» οι διάφοροι Ροδόπουλοι από τους διάφορους Αρβανιτόπουλους. Οι αντίπαλοι είναι καθαροί απέναντί μας. Και ενωμένοι. Εμείς;

1 σχόλιο

  • Avantgarde
    Avantgarde Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013 10:57 Σύνδεσμος σχολίου

    Μόνη λύση ο αδυσώπητος αγώνας

    Ένα μόλις μήνα μετά τον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ και την απόλυση 2656 υπαλλήλων της, η κυβέρνηση προχωρά με σαρωτικούς ρυθμούς στην υλοποίηση του σχεδίου για 50.000 διαθεσιμότητες μέχρι το 2014 από τους οποίους οι 15000 με τις μέχρι τώρα αποφάσεις θα μετατραπούν σε απολύσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία εγγύηση για τους υπόλοιπους 35000 ότι θα καταφέρουν κατά τη διάρκεια της 8μηνης παραμονής τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας να απορροφηθούν σε κάποια άλλη θέση του δημοσίου. Είναι προφανές ότι οι 15000 προαποφασισμένες απολύσεις από τη δεξαμενή των υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλων αφορά τις 25000 που θα εκπέσουν σε αυτό το καθεστώς από τώρα μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ένα ποσοστό 60% των υπό διαθεσιμότητα θα καταλήγει σε απόλυση. Επομένως αυτή θα είναι και η τύχη των 15000 από τους 25000 που θα βγουν σε διαθεσιμότητα του χρόνου και θα απολυθούν τέλη 2014 αρχές 2015. Δίπλα σε αυτούς θα προστεθούν και μερικές χιλιάδες συμβασιούχοι, που με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις παραμένουν στη θέση τους μέχρι την τακτική δικάσιμο της υπόθεσή τους, που σύμφωνα με το ν/σ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι το Νοέμβρη αλλιώς θα απολύονται αυτόματα. Το καθεστώς αυτό θα ισχύσει και στον ιδιωτικό τομέα, για τον οποίο δήθεν κόπτονται οι γκεμπελίσκοι της κυβέρνησης, οδηγώντας χιλιάδες εργαζόμενους στην απόλυση και χωρίς από δω και στο εξής δικαστική κάλυψη, αφού όπως είναι γνωστό σε τακτικά δικαστήρια μια εργασιακή διαμάχη θα φτάνει μετά από 2, 3 ή και περισσότερα χρόνια.

    Συνεχεια:  http://wp.me/pryYN-1lY

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

επιστροφή στην κορυφή