Ο αξιότιμος κ.Σταυρίδης

 english

Ο αξιότιμος κ.Σταυρίδης

Ο αξιότιμος κ.Σταυρίδης

Του Διονύση Μαρούδα.

Στις 11/3 ορίζεται επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ στις 20/3 ψηφίζεται/επικυρώνεται η τοποθέτησή του στη θέση αυτή από αρμόδια επιτροπή (επιτροπή ΔΕΚΟ) της Βουλής. Με τη στήριξη της τρικομματικής, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, αλλά και της αντισυστημικής Χρυσής Αυγής. Ο λόγος για το Στέλιο Σταυρίδη, που έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από το τηλεοπτικό άρπαγμα με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Τατσόπουλου.

 

Ο εν λόγω κύριος, δεν είναι τυχαίος. Αντιθέτως έχει σοβαρά και πολυποίκιλα διαπιστευτήρια. Καταρχήν πολιτικά. 'Ηταν υποψήφιος στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Δράσης, του κόμματος του Στέφανου Μάνου, στις εκλογές της 6ης Μαΐου, εκφράζοντας τα ακραία νεο – φιλελεύθερα αισθήματά του. Φυσικά, στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου κατέβηκε ως υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Αθηνών, θέτοντας εαυτόν υπό την ηγεσία του μεγάλου στρατηγού της μνημονιακής ανάτασης, Α.Σαμαρά. Δείγμα υπευθυνότητας και δεξιάς συνέπειας.

Επειδή όμως τα πολιτικά διαπιστευτήρια δεν επαρκούν πάντα, ειδικά σε εποχές σαν τη σημερινή, που η σωτηρία μας απαιτεί και τη μέγιστη αποτελεσματικότητα στην προώθηση του κυβερνητικού έργου, ο κ. Σταυρίδης τυχαίνει να έχει και χρήσιμη προϋπηρεσία. Διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της ΑΓΕΤ, την εποχή του ξεπουλήματος της εταιρείας, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η τεχνογνωσία του στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, την οποία καλείται σήμερα να επιδείξει στο βάρυ πόστο του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, δεν περιορίζεται εκεί. Υπήρξε επίσης διευθύνων σύμβουλος στα Ελληνικά Διϋλιστήρια Ασπροπύργου, αλλά και στα ΕΛΠΕ, την περίοδο 91-93. Πάλι κατά τη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αρχιερέα των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης δημόσιας περιουσίας. Ενώ τον περασμένο Νοέμβριο τοποθετήθηκε επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ, της οποίας η ιδιωτικοποίηση έχει δρομολογηθεί (φυσικά κατά την ίδιο, άλλο ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, άλλο του νερού!).

Χαρακτηριστικός είναι ο χαιρετισμός της ανάθεσης της προεδρίας του ΤΑΙΠΕΔ στον Στέλιο Σταυρίδη, από το γραφείο τύπου του κόμματος “Δράση”: «Ο νέος πρόεδρος είναι πραγματικός άνθρωπος της αγοράς που δημιουργεί την ελπίδα ότι θα εμφυσήσει νέα πνοή στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων». Η γνώση, η ικανότητα, η προϋπηρεσία, η αποφασιστικότητα δημιουργούν την πεποίθηση πως οι ως τα σήμερα καθυστερήσεις στο έργο του ΤΑΙΠΕΔ θα λάβουν τέλος. Και το ξεπούλημα του δημοσίου θα πραγματοποιηθεί χωρίς προσκόμματα και χρονοτριβές. Τα προσόντα του νέου επικεφαλής του οργανισμού προκαλούν το δίχως άλλο αισιοδοξία.

Πέρα από αυτά, είναι άνθρωπος του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και άνθρωπος με πλάτες διεθνούς εμβέλειας, αμερικάνικες και ευρωπαϊκές: είναι πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου του EuroCommerce, Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εργοδοτών, πρόεδρος της Επιτροπής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου, επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Franchise Ελλάδος, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων. Μετά από όλα αυτά, δε μπορούμε παρά να είμαστε βέβαιοι για τα φιλεργατικά του αισθήματα και τη βαθιά του προσήλωση στην πατρίδα και τα συμφέροντά της.

Είναι ορκισμένος εχθρός του δημοσίου. Είναι πρόεδρος της Αντιγραφειοκρατικής Κίνησης, που στόχο έχει τη μείωση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς στην Ελλάδα. Πολέμιος των δημοσίων υπαλλήλων, παρά τη μακρά θητεία του σε κρατικές θέσεις.

Είναι ορκισμένος εχθρός του εργαζόμενου κόσμου, και σπαθοφόρος των συμφερόντων και του δίκιου των επιχειρήσεων και των ιδιωτών. Ιδού μερικά μόνο από τα μαργαριτάρια του αρχηγού του ΤΑΙΠΕΔ: “με το υφιστάμενο καθεστώς, ο εργοδότης αναλαμβάνει δυσανάλογα μεγάλες δεσμεύσεις έναντι των εργαζομένων. Και ενώ σε περιόδους ανάπτυξης το γεγονός αυτό είχε μικρότερη σημασία, σήμερα είναι τεράστιο αντικίνητρο”. Τι κρίμα για τους καημένους εργοδότες που θυσιάζονται παίρνοντας θανατηφόρα ρίσκα, φυσικά για το συμφέρον και την προκοπή του εργαζόμενου κόσμου, ο οποίος φυσικά φέρεται με αγνωμοσύνη και αχαριστία!

“Χώρες με χαμηλό δείκτη ανεργίας, όπως π.χ. Αυστρία, Δανία, Γερμανία, έχουν εργασιακούς νόμους που εμείς εδώ χαρακτηρίζουμε εργασιακό μεσαίωνα !”. Ο κ. Σταυρίδης θα πρέπει να μας κάνει μερικά μαθήματα ευρωπαϊκής κουλτούρας και μερικά μαθήματα σχετικά με την πρόοδο και την οπισθοδρόμηση, γιατί τα έχουμε μπερδέψει κάπως. Ακους εκεί εργασιακός μεσαίωνας! Μόνο άρρωστα μυαλά μπορούν να χρησιμοποιούν τέτοια ορολογία τη στιγμή που οι εργαζόμενοι εθνικά και διεθνώς ευημερούν, στην πλάτη των εταιρειών που αντιμετωπίζουν αβοήθητες την κρίση...

“Με κριτήριο την «ωρίμανση» μέσω τριετίας, ένας εργαζόμενος αυτομάτως θα πάρει αύξηση 8%! Κάτι τέτοιο βεβαίως λειτουργεί σαν αντικίνητρο για να επιμορφωθεί, να γίνει καλύτερος, δημιουργικότερος και παραγωγικότερος”. Εννοείται πως μεσαίωνας είναι η τριετία και πρόοδος η κατάργηση της τριετίας... “Πρόσφατος κραυγαλέα «ανόητος» νόμος, για να προστατεύσει όσους εργαζόμενους πλησιάζουν τη σύνταξη, αναγκάζει τις επιχειρήσεις που απολύουν ανθρώπους άνω των 55 ετών, να πληρώνουν έως και 80% των εισφορών αυτασφάλισης του απολυμένου, μέχρι να συνταξιοδοτηθεί”... και εδώ φυσικά η πρόοδος είναι να μην παίρνει σύνταξη ο εν λόγω εργαζόμενος, παρά τις δεκαετίες εργασίας που έχει προσφέρει... Ομοίως, “Ένα άλλο τεράστιο «αγκάθι», είναι το ύψος των αποζημιώσεων στις απολύσεις. Είναι απαγορευτικό για μία επιχείρηση που αναγκάζεται να απολύσει κάποιον (προκειμένου να επιβιώσει), να πρέπει να καταβάλει ως αποζημίωση έως και δύο ετών μισθούς”. Φαίνεται πως σκοτεινοί κύκλοι εχθρεύονται τις επιχειρήσεις υπέρ των παράλογων και υπερβολικών απαιτήσεων των εργαζομένων, οι οποίοι φαίνεται πως δεν “τα τρώνε” απλώς μαζί, αλλά μάλλον “τα τρώνε” μόνοι τους!

Και τα παραπάνω καταλήγουν με τον ακόλουθο ψαλμό: “Διότι παρά την περί του αντιθέτου αντίληψη, επιχειρηματικότητα και ηθική είναι έννοιες απόλυτα συμπληρωματικές και επομένως αλληλένδετες”. Μετά από αυτό, δε θα μπορούσε να διατυπωθεί η παραμικρή υπόνοια για μεροληπτική υποστήριξη του επιχειρηματικού κόσμου εις βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Οι ευεργετικές όμως ιδιότητες του νέου προέδρου, δεν έχουν τελειωμό... Η φιλοπατρία δεν έχει όρια, μέχρις του σημείου να ζητάει από την τρόικα να μας βάλει το μυαλό το οποίο δε διαθέτουμε, για το καλό του τόπου! “Να πιστέψουμε ότι μετά την απροθυμία πολιτικών, συνδικαλιστών (ακόμη και Πανεπιστημιακών που έγιναν υπουργοί), διαφόρων κρατικοδίαιτων συμφερόντων και συμμοριών να κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση, η μόνη μας ελπίδα είναι η Task Force και τα όσα – θέλουμε δεν θέλουμε – θα μας αναγκάσουν να κάνουμε, με τρόπο όμως βίαιο και πολύ σκληρό”.. Ανάλογο μνημείο υποτέλειας δύσκολα συναντά κανείς, εκτός και αν θυμηθούμε την επιστολή Τζήμερου στη Μέρκελ.

Πολέμιος της αριστεράς: “Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι Έλληνες πολιτικοί όλων των κομμάτων και κυρίως της Αριστεράς, έχουν κυριολεκτικά μαύρα μεσάνυχτα για τον τρόπο που λειτουργεί η αγορά”, αλλά και των κινημάτων, τα οποία κατά τη γνώμη του το μόνο που προσφέρουν είναι “επανειλημμένες καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις... καταρρακώνοντας το «brand» της χώρας μας”!!!

Αυτός είναι ο αξιότιμος κ. Σταυρίδης. Ο εκλεκτός της κυβέρνησης, του ΤΑΙΠΕΔ και της τρόικα. Η επιλογή του για το συγκεκριμένο πόστο, είναι πολιτική επιλογή. Μήνυμα σε αγορές, ιδιώτες και τρόικα πως το φαγοπότι αρχίζει, με τα γυαλικά του ελληνικού δημοσίου να εκποιούνται σε τιμή ευκαιρίας. Μήνυμα υποτέλειας, συμμόρφωσης, υποταγής, πλήρους στοίχισης με τα κελεύσματα των γερμανικών αφεντικών. (Εξάλλου, οι “προστάτες” μας, δια στόματος του επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Γερμανών Βιομηχάνων, Ντάνιελ Σάαλ, σε διημερίδα για την επιχειρηματικότητα που διοργανώνει η Κομισιόν, επεσήμανε τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και ζήτησε την ανάθεση του ΤΑΙΠΕΔ σε διεθνή φορέα). Μήνυμα προς το λαό πως οι χειρότερες μέρες είναι εδώ για να μείνουν, αλλά και για να γίνουν ακόμη χειρότερες. Πως η τρικομματική (με τη στήριξη της Χρυσής Αυγής), και η τρόικα θα επιμείνουν μέχρι τέλους στο παρανοϊκό τους σχέδιο. Πως ο ίδιος ο λαός σε οργανική σχέση με μια αριστερά που τολμά να επιχειρήσει ρήξεις και ανατροπές, είναι ο μόνος αστάθμητος παράγοντας που μπορεί να τους χαλάσει τη φιέστα.

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

επιστροφή στην κορυφή