Το έγκλημα του να είσαι συνδικαλιστής....

 english

Το έγκλημα του να είσαι συνδικαλιστής....

Το έγκλημα του να είσαι συνδικαλιστής....

Πριν από μια εβδομάδα στην εταιρεία security MEGA FOUR στην Πάτρα έγιναν 3 απολύσεις εκλεγμένων συνδικαλιστών του σωματείου των εργαζομένων. Ένας από αυτούς μας μιλάει για το γεγονός, μας εξήγει την αιτία των απολύσεων και συζητάμε και για τον συνδικαλισμό στην εποχή της τρόικας.

 

Πόσα χρονιά εργάζεσαι στην εταιρεία;

Εδώ και 8 χρόνια εκ των οποίων τα 4 τελευταία είμαι και εκλεγμένο μέλος στο Δ.Σ του σωματείου.

 

Μέσα στα 4 αυτά χρόνια έγιναν ή προσπαθήθηκαν να γίνουν απολύσεις εργαζομένων?

Ασφαλώς, και για να παρθούν πίσω υπήρξε η ανάγκη να μεταφερθώ στο Αίγιο ώστε να παραχωρήσω την θέση εργασίας μου εδώ στην Πάτρα και να μετακινουμαι κάθε μέρα 40 χιλιόμετρα με το κτελ.

 

Άλλη μια ερώτηση που ίσως σου φανεί παράξενη. Σαν συνδικαλιστής εργάζεσαι ή απολαμβάνεις ξεχωριστά προνόμια;

Προφανώς και εργάζομαι (γέλια) 5ήμερο 8άωρο όπως όλοι στην δουλειά. Σαν συνδικαλιστής στον ιδιωτικό τομέα δεν έχω κανένα «ιδιαίτερο» προνόμιο απέναντι στους υπόλοιπους εργαζόμενους.

 

Τι μισθό παίρνεις στην εταιρεία;

Μέχρι τον Σεμπτέβρη του 2011 έπαιρνα 847 ευρώ καθαρά και μετά απο τις μνημονιακές περικοπές έπεσα όπως όλοι στα 700 ευρώ.

 

Τα φέρνεις βόλτα με τα χρήματα που παίρνεις;

Η αλήθεια είναι ότι ειμαι στο νοίκι και μετά υπαρχει μόνο μια σύνταξη στο σπίτι που και αυτή έχει κοπεί εδώ και μήνες.Οπότε δύσκολα.

 

Η εταιρεία με ποιά δικαιολογία σας απέλυσε;

Με πρόσχημα την απώλεια θέσεων φύλαξης που έδινε έναν αριθμό θέσεων εργασίας, υπήρξε η δικαιολογία ότι ήταν αδύνατο να αποροφηθούμε αλλού πράγμα ανυπόστατο.

 

Με βάση τον νόμο1264/82 δεν είναι παράνομο να απολύονται εκλεγμένοι συνδικαλιστές;

Βεβαίως και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι απολυθέντες είναι συνδικαλιστές με δραστηριότητα που εδώ και χρόνια ενοχλεί την εργοδοσία.

 

Πιστεύεις ότι υπάρχει σχέδιο πίσω από τις απολύσεις;

Σχέδιο υπάρχει αλλά δεν αφορά μόνο την συγκεκριμένη επιχείρηση. Κατά την γνώμη μου εντάσσεται στην διαδικασία δίαλυσης των εργασιακών σχέσεων και εργασιακών δικαιωμάτων που εφαρμόζεται στην χώρα από την τρόικα και τους εγψώριους υπηρέτες της. Απώτερος στόχος οι μισθόι Βουλγαρίας με ταβάνι τα 300 ευρώ. Για να συντελεστεί αυτό πρέπει να χτυπηθεί ο συνδικαλισμός είτε ευθέως είτε πλαγίως. Αν δεν υπάρχει μια δύναμη που να προστατεύται από τους νόμους και το κράτος ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία δυσκολα κάποιος αυτήν την εποχή θα παίξει την δουλειά του κορώνα γράμματα.

 

Ας μείνουμε λίγο σε αυτό. Είναι πολλοί αυτοί σήμερα που χαρακτηρίζουν τον σύνδικαλισμό ως μια συντεχνία που απολαμβάνει ασυλίας και ιδιαίτερης μεταχείρισης. Εσύ τι πιστεύεις για αυτό;

Τα κέντρα που έχουν ως σημαία τους αυτήν την άποψη, είναι τα ίδια που έφεραν την τρόικα στην χώρα. Είναι τα ίδια που ευθύνονται για της διάλυση του Ελληνικού κράτους και το ξεπούλημα του πλούτου τς χώρας σε ιδιώτες.Αυτοί λοιπόν με τα κανάλια και τις εφημερίδες τους σε συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση και εργοδοσία θέλουν μισθούς Βουλγαρίας και αστρονομικά κέρδη στις τσέπες τους. Ο συνδικαλισμός τους ενοχλεί και τον χτυπάνε. Κανείς δεν ξεχνάει όμως και τις πουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που έδιναν και δίνουν πάτημα να πιστεύει ο κόσμος οτι όλοι οι συνδικαλιστές ειναι σαν αυτούς.

 

Πως σχολιάζεις την ανακοίνωση 10 συναδέρφων σου που αναφέρει ότι για τις μοναδικές απολύσεις που ενδιαφερθήκατε ήταν οι δικές σας;

Η ανακοίνωση είναι προιόν τρομοκρατίας. Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν επωφεληθεί στο παρελθόν απο την δραστηριότητα του σωματείου κυρίως σε σχέση με την διατήρηση των μισθών τους αλλά και σε ζητήματα βοήθειας σε δύσκολες στιγμές τους. Το μόνο που με θλίβει είναι η μη κατανόηση του ότι αυτοί θα έιναι ο επόμενος στόχος.Το σώματείο είναι ενάντια σε οποιαδήποτε απόλυση. Αν τυχόν συμβεί να απολύσουν κάποιον από τους υπόλοιπους θα κάνουμε τα ίδια και για αυτούς.

 

 

antapocrisis.gr

 

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

επιστροφή στην κορυφή