Η δημοκρατία του Ραχόι είναι η δημοκρατία της ΕΕ

 english

Η δημοκρατία του Ραχόι είναι η δημοκρατία της ΕΕ

Η δημοκρατία του Ραχόι είναι η δημοκρατία της ΕΕ

Του Διονύση Μαρούδα.

Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας προκάλεσε οργή σε Ισπανία και Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι δυνατό αφενός να αμφισβητείται η δημοκρατία και η ευημερία που προσφέρει η “βασιλευόμενη δημοκρατία” της Ισπανίας, άξιο τέκνο του φρανκικού δικτατορικού καθεστώτος, αφετέρου να αγνοείται η θέληση της ΕΕ των ισχυρών και του κεφαλαίου;

Η ισπανική κυβέρνηση δεν έδειξε καμια ταλάντευση: χρησιμοποίησε την ισχύ της εξουσίας της για την καθυπόταξη των υποκόων. Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος. Ένα όργιο τρομοκρατίας έλαβε χώρα στην Καταλονία. Μπλόκα έξω από τα σχολεία, κατάσχεση καλπών, έφοδοι σε κυβερνητικά κτίρια, σε ταχυδρομεία, τυπογραφεία, σε ΜΜΕ και σπίτια, σφαίρες από καουτσούκ, γκλομπ, άφθονο αίμα. Καταστολή για όλους. Και για τη “γυναίκα 90 χρονών σε αναπηρικό καροτσάκι που ήρθε να ψηφίσει”.

Η κυβέρνηση Ραχόι στο αντιδημοκρατικό της όργιο επιχείρησε να καταστείλει το καταλανικό δημοψήφισμα με τις ευλογίες της αντιδραστικής ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια στόματος Μαργαρίτη Σχοινά, δηλώνει ότι «σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα το χθεσινό δημοψήφισμα στην Καταλονία δεν ήταν νόμιμο» και ακόμη πως «Για την Επιτροπή και για τον πρόεδρο Γιούνκερ όπως έχει ειπωθεί επανειλημμένως πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης στην Ισπανία».

Είναι σαφές ότι παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις και την αφήγηση μιας ΕΕ με δημοκρατικές ευαισθησίες, η ΕΕ προβάλλει με τα πιο σκοτεινά χρώματα: ανοιχτή συνεργασία της Γερμανίας με τους ναζί στην Ουκρανία, αντικομμουνισμός με πρωτοπαλίκαρα τις βαλτικές χώρες, σιδερένια γερμανική μπότα – φυλακή του ευρώ (καταρχήν για τις χώρες του νότου, αλλά όχι μόνο), σκληρός νεοφιλελευθερισμός και άνοδος της φασιστικής ακροδεξιάς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ΕΕ και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Και τώρα στήριξη του Ραχόι σε αυτή “τη δύσκολη στιγμή”. Εύκολα μπορεί κανείς να φανταστεί ποια θα ήταν η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αν στη θέση της Ισπανίας βρισκόταν η Βενεζουέλα ή η Βόρεια Κορέα. Μάλλον τότε δε θα είχαμε “εσωτερικά ζητήματα” των χωρών αυτών, αλλά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυταρχισμό, ολοκληρωτικά καθεστώτα και συνακόλουθες καταδίκες και αναθέματα. Η ΕΕ και στο θέμα της δημοκρατίας κρατάει δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Η αιτία της “ευρωπαϊκής ευλογίας” είναι σαφής. “Είναι καιροί για ενότητα και σταθερότητα όχι για διαιρέσεις και κατακερματισμούς», συνεχίζει ο Σχοινάς. Μετά το Brexit, αν ακολουθήσουν μερικά ακόμα παραδείγματα “απείθειας” προς το “ευρωπαϊκό όνειρο”, η ΕΕ θα αρχίσει να τρίζει επικίνδυνα. Και ίσως σε τέτοιες συνθήκες να μην είναι τόσο πειστικές οι απειλές για “αποβολές” από την ευρω – ζώνη, καθότι επικίνδυνα ντόμινο θα είναι προ των πυλών.

Υπό αυτό το πρίσμα, γίνεται κατανοητή η εκτόξευση απειλών από την Ευρωπαϊκή επιτροπή: «Επαναλαμβάνουμε ότι νομικά η θέση αυτής της Επιτροπής αλλά και των προκατόχων της είναι ότι εάν ένα δημοψήφισμα που έχει οργανωθεί σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα κατέληγε σε κάποια εδαφική αποχώρηση, τα εδάφη αυτά θα βρίσκονταν εκτός ΕΕ».

Χωρίς να είναι εύκολο να προδιαγράψει κανείς την τελική έκβαση του καταλανικού ζητήματος, σε πρώτη φάση η Μαδρίτη ηττήθηκε. Το ισπανικό κράτος εκτέθηκε ανεπανόρθωτα με την επιλογή της αντιδημοκρατικής εκτροπής. Την ίδια στιγμή, παρά και ενάντια στη χείρα βοηθείας της ΕΕ στον Ραχόι, έχει ξεσπάσει διεθνής κατακραυγή για το όργιο καταστολής. Η εικόνα της Ισπανίας είναι η εικόνα της ΕΕ σε σήψη και παρακμή. Μια ήπειρος και ένα εγχείρημα ενοποίησης που όχι μόνο δεν εμπνέει αλλά διαιρεί και αποσυσπειρώνει.

Σε αυτές τις συνθήκες, ακόμη και αν θεωρεί κανείς ότι η απόσχιση και η αλλαγή συνόρων δεν συνιστά εξ ορισμού παντού και πάντα προοδευτική λύση (χρειάζεται η συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης) η καταδίκη του όργιου καταστολής και της προκλητικής υποκρισίας της ΕΕ οφείλει να είναι στην πρώτη γραμμή.

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

επιστροφή στην κορυφή