Περίοδος ευκαιριών αλλά και τεράτων

 english

Περίοδος ευκαιριών αλλά και τεράτων

Περίοδος ευκαιριών αλλά και τεράτων

Του Νίκου Γαλάνη.

Η ιδεολογική και πολιτική παρακμή –που η βάση της βρίσκεται κυρίως στη μόνιμη απειλή της οικονομικής κρίσης– του δυνατού καπιταλισμού των ΗΠΑ και της ιμπεριαλιστικής παγκοσμιοποίησης γεννά τα φαινόμενα Τραμπ, που τόσο πολύ πανικοβάλλουν το «δυτικό πολιτισμό» όπως αυτό φάνηκε καθαρά από το σάστισμα, το πάγωμα και την έκδηλη έκπληξη των ηγετών της ΕΕ –και όχι μόνο.

Οι συνθήκες που γέννησαν το φαινόμενο Τραμπ –και εκφράζονται με διαφορετικές όψεις– αφορούν ένα γενικευμένο κατηγορώ, δυσαρέσκεια και οργή εναντίον του «κατεστημένου» που υπονομεύει δικαιώματα, περιθωριοποιεί περιοχές του κόσμου, καταστρέφει τη ζωή πολλών κοινωνικών στρωμάτων και κατηγοριών. Αφορούν την «αόρατη» εναντίωση στον δογματικό, κυνικό παγκοσμιοποιημένο μονόδρομο.

Ο Τραμπ βεβαίως είναι του συστήματος –μόνο που εμφανίστηκε και φαντάζει διαφορετικός. Ίσως μάλιστα, να επιφέρει αλλαγές στρατηγικής έξω από τις ΗΠΑ, να επιβάλει εκ των πραγμάτων μια άλλη τάξη πραγμάτων.

Ο Τραμπ, το BREXIT, ο αναπτυσσόμενος ευρωσκεπτικισμός είναι διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος που έχει το όνομα «αλλαγή». Ζούμε σε εποχές αλλαγών και ανατροπών. Το πρόσημο της αλλαγής εξαρτάται από το ποιος έχει ή ποιος κατακτά την ηγεμονία. Το στοίχημα για την πραγματική αριστερά στην Ελλάδα είναι να γίνει αυτή ο φορέας αλλαγής και ρήξης με την παγκοσμιοποίηση, ρήξης δηλαδή με το ευρωσύστημα, να γίνει αυτή ο φορέας μιας άλλης πολιτικής γλώσσας επικοινωνίας και έκφρασης όλων των εργαζόμενων και της νεολαίας που σήμερα αισθάνονται σαν περιττοί.

* Ο Νίκος Γαλάνης είναι μέλος του τμήμας εξωτερικής πολιτικής της ΛΑ.Ε

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

επιστροφή στην κορυφή