Είμαι με το Lexit γιατί η ΕΕ δεν είναι το σοσιαλιστικό πρότζεκτ που νομίζετε ότι είναι

 english

Είμαι με το Lexit γιατί η ΕΕ δεν είναι το σοσιαλιστικό πρότζεκτ που νομίζετε ότι είναι

Είμαι με το Lexit γιατί η ΕΕ δεν είναι το σοσιαλιστικό πρότζεκτ που νομίζετε ότι είναι

Εάν αναρωτιέστε για τα αριστερά διαπιστευτήρια της ΕΕ, απλά κοιτάξτε τις αποφάσεις της για την Ελλάδα και την προσφυγική κρίση ως απάντηση.

Του Jonny Jones, source: Independent, http://www.independent.co.uk/voices/why-i-am-voting-for-lexit-eu-brexit-out-a7093151.html

Τον Ιανουάριο του 2015 το ριζοσπαστικό, αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε στην κυβέρνηση, με τον αρχηγό του να δηλώνει ότι «Η Ελλάδα αφήνει πίσω της την καταστροφική λιτότητα». Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποκρίθηκε στεγνά ότι: «Το να προτείνει κανείς ότι όλα θα αλλάξουν επειδή υπάρχει μια νέα κυβέρνηση στην Αθήνα είναι σαν να μπερδεύει τα όνειρα με την πραγματικότητα… Δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατική επιλογή ενάντια στις ευρωπαϊκές Συνθήκες».

Ο οικονομικός πόλεμος που εξαπολύθηκε από την Τρόικα εναντίον της Ελλάδας προκάλεσε την συμπίεση των όρων διαβίωσης, την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και την αποσύνθεση των εργασιακών δικαιωμάτων, κομμάτι αυτού που η καμπάνια Jubilee Debt αποκάλεσε «η ιστορία μιας λιτότητας που δεν τελειώνει ποτέ».

Παράλληλα, η προσφυγική κρίση ξεδίπλωσε την αναλγησία των ευρωπαίων κυβερνητών, με τις χιλιάδες των πνιγμένων στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από τον πόλεμο και την αστάθεια. Η ΕΕ παράταξε το πολεμικό ναυτικό της, παρά την κριτική των διαφόρων ανθρωπιστικών οργανώσεων, όπως ο Ερυθρός Σταυρός, και έκανε την συμφωνία της ντροπής που προβλέπει την αναγκαστική επαναπροώθηση μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία. Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Zeid Ra’ad Al Hussein επιχειρηματολόγησε ότι «οι πόροι που σήμερα δαπανούνται για τα αναποτελεσματικά συστήματα συνοριακών ελέγχων θα μπορούσαν, αντί αυτού, να επενδυθούν στη μεγιστοποίηση των πλεονεκτημάτων από τα τακτικά κύματα μετανάστευσης».

Και όντως, οι παλιές συνήθειες δύσκολα πεθαίνουν. Μετά την αντίθεση της στη συμμετοχή στην ΕΟΚ τη δεκαετία του ’70, η επικρατούσα αριστερά στη Βρετανία έκανε ειρήνη με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς τη δεκαετία του ’80, όταν η υπόσχεση του Ζακ Ντελόρ για μια «κοινωνική Ευρώπη» έγινε αντιληπτή ως άμυνα απέναντι στις λεηλασίες του Θατσερισμού: καλύτερα μια έστω και πληγωμένη ασπίδα προστασία από το τίποτα.

Όσο περισσότερο η ομοφωνία της ελεύθερης αγοράς παγιωνόταν στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τόσο πιο ολοκληρωτική ήταν η μεταστροφή της ΕΕ σε ένα εργαλείο του νεοφιλελευθερισμού. Έως το 2012 ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δήλωνε πως «Το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο δεν υπάρχει πλέον», καθώς ήταν πλέον ξεκάθαρος ο ρόλος της ΕΕ ως εφαρμοστή της λιτότητας, κυρίως στην νότια Ευρώπη και την Ιρλανδία, από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και έπειτα.

Παρ’ όλα αυτά στη Βρετανία το εργατικό κίνημα επιμένει ακόμα στην ΕΕ. Η καμπάνια του Τζέρεμι Κόρμπιν για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος προσέφερε μια δελεαστική γεύση εναλλακτικής όταν αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο στήριξης σε μια έξοδο από την ΕΕ ενώ ό Εργατικός αριστερός ακτιβιστής και δημοσιογράφος Όουεν Τζόουνς κάλεσε για μια καμπάνια αριστερής εξόδου ή «Lexit», αλλά και οι δύο υποχώρησαν μπροστά στην ευρωπαϊστική και αντι-Κόρμπιν κοινοβουλευτική ομάδα του Εργατικού κόμματος.

Παρ’ όλα αυτά πολλοί από αυτούς που θα ψηφίσουν αυτήν την εβδομάδα υπέρ της αποχώρησης θα το κάνουν γιατί θέλουν να χτυπήσουν ένα πρότζεκτ που επιτίθεται στους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη και αποκλείει βίαια εκείνους πέρα από τα σύνορα- φρούρια της, ενάντια στην κυβέρνηση της κρίσης και στο κατεστημένο που την υπερασπίζεται.

Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα παραμένει πρόκληση για την αριστερά, το να καταφέρει να ενωθεί με τους αντι- ρατσιστές και τους αντιπάλους της νεοφιλελεύθερης λιτότητας, ανεξάρτητα από την θέση που κράτησαν στο δημοψήφισμα, στους αγώνες για έναν καλύτερο κόσμο.

Οι τελευταίοι δεκαοχτώ μήνες, όμως, θα έπρεπε να είχαν δώσει απάντηση στο ερώτημα των προοδευτικών διαπιστευτηρίων της ΕΕ.  

Μετάφραση: Νάσια Πλιακογιάννη

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

επιστροφή στην κορυφή