Ανακοίνωση του ΑΡΔΙΝ για την αριστερή ανατρεπτική συνεργασία ΕΑΑΚ – ΑΡΕΝ – ΑΡΔΙΝ

 english

Ανακοίνωση του ΑΡΔΙΝ για την αριστερή ανατρεπτική συνεργασία ΕΑΑΚ – ΑΡΕΝ – ΑΡΔΙΝ

Ανακοίνωση του ΑΡΔΙΝ για την αριστερή ανατρεπτική συνεργασία ΕΑΑΚ – ΑΡΕΝ – ΑΡΔΙΝ

Οι φοιτητικές εκλογές της 18ης Μάη γίνονται στο φόντο της επιβολής ενός ακόμα μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως απόρροια της υποταγής στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Παράλληλα το χρόνο που πέρασε οι φοιτητές και η νεολαία απείχαν από τις εξελίξεις και το προσκήνιο τονίζοντας την ανάγκη να προχωρήσουμε διαφορετικά τόσο στη φοιτητική αριστερά όσο και στο φοιτητικό κίνημα. Ως τέτοιος σταθμός ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος και επανίδρυσης της αριστεράς πρέπει να ειδωθούν οι φοιτητικές εκλογές.          

Να χτυπηθεί η ΔΑΠ! Πρέπει να μαυρίσουμε την παράταξη των μνημονίων, που υποστηρίζει με νύχια και με δόντια την υποταγή στους δανειστές και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, την παράταξη που μιλάει για ιδιωτικά πανεπιστήμια και είσοδο επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο, την παράταξη της σήψης και της μικροπολιτικής που έβγαλε και βγάζει Παπαμιμίκους.

Να τιμωρήσουμε το σεχταρισμό της ΠΚΣ/ΜΑΣ! Να θυμίσουμε στους συντρόφους της ΠΚΣ ότι οι κομμουνιστές μεγαλούργησαν όχι στήνοντας παρατάξεις-παραμάγαζα αλλά όταν έχτιζαν μέτωπα και συσπείρωναν διαφορετικό κόσμο σε αυτά στη βάση των εκάστοτε κομβικών ζητημάτων. Στην πραγματικότητα όλα τα κεκτημένα δικαιώματα που σήμερα μας στερούν ένα ένα με τα μνημόνια κατακτήθηκαν με τέτοιους αγώνες και μετωπική λογική!

Οι φοιτητικές εκλογές της 18ης Μάη μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν σταθμό στην υπόθεση της πολιτικής συνεργασίας και της μετωπικής συνεύρεσης της αριστεράς. Ήδη σε μια σειρά από συλλόγους έχουν ανακοινωθεί μετωπικά ψηφοδέλτια ανάμεσα στις δυνάμεις του ΑΡΔΙΝ, της ΑΡΕΝ και των ΕΑΑΚ, σηματοδοτώντας τις δυνατότητες αλλά και τη δυναμική του εγχειρήματος αλλά και κληροδοτώντας μια σημαντική παρακαταθήκη για την αναγκαία πολιτική συνεργασία και συντονισμό ανάμεσα στις παραπάνω δυνάμεις. Πανελλαδικά το Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας συμμετέχει στα εξής ψηφοδέλτια:

Πόλη Σχολή Ψηφοδέλτιο
Αθήνα    
  ΑΣΟΕΕ Ενωτική πρωτοβουλία ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ-ΑΡΔΙΝ
  ΤΕΙ ΣΓΤΚΣ ΓΡΑΦΙΔΑ ΕΑΑΚ-ΑΡΔΙΝ-Ανένταχτοι αγωνιστές
  ΤΕΙ ΣΔΟ ΕΑΑΚ και συνεργαζόμενο ΑΡΔΙΝ
  Νομική ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ-ΑΡΔΙΝ
  Πάντειος ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ-ΑΡΔΙΝ
  Χαροκόπειο ΑΡΔΙΝ-ΕΑΑΚ-Ανένταχτοι Αγωνιστές
  Γεωπονία ΑΡΕΝ-ΑΡΔΙΝ
  ΠΑ.ΠΕΙ ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ-ΑΡΔΙΝ
  ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΡΔΙΝ
  Φυσικό ΑΡΔΙΝ
  Ιατρική EAAK με στήριξη ΑΡΔΙΝ
Θεσσαλονίκη    
  Νομική ΑΠΘ ContraLegemΕΑΑΚ - ΑΡΕΝ - ΑΡΔΙΝ και συνεργαζόμενοι φοιτητές
  Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ ΡΑΦ ΕΑΑΚ – ΑΡΕΝ - ΑΡΔΙΝ
  Οικονομικό ΑΠΘ ΑΡΔΙΝ - ΑΡΕΝ
  Ιατρική Μετωπική πρωτοβουλία ΕΑΑΚ-ΑΡΔΙΝ
  Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί ΑΡΔΙΝ
  Ψυχολογία ΑΡΔΙΝ
     
Πάτρα    
  Μαθηματικό Μετωπική Συνεργασία σχημάτων ΕΑΑΚ-ΑΡΔΙΝ-ΑΡΕΝ-Ανένταχτων αγωνιστών
  Φυσικό ΕΑΑΚ-ΑΡΔΙΝ
  Βιολογικό ΑΡΔΙΝ-ΑΡΕΝ
  Ιατρική ΑΡΕΝ-ΑΡΔΙΝ
  Αρχιτεκτονική ΑΡΔΙΝ-ΑΡΕΝ
  Ηλεκτρολόγοι ΕΑΑΚ συνεργασία ΑΡΔΙΝ
  Μηχανικοί Η/Υ ΑΡΕΝ-ΑΡΔΙΝ
  Διοίκηση Επιχειρήσεων ΑΡΔΙΝ-ΑΡΕΝ
  Οικονομικό ΑΡΕΝ-ΑΡΔΙΝ
  Παιδαγωγικό ΑΡΔΙΝ-ΕΑΑΚ
  Θεατρικών Σπουδών ΑΡΕΝ-ΑΡΔΙΝ
  Φιλολογία ΑΡΔΙΝ
  Πολιτικοί Μηχανικοί ΑΡΔΙΝ
  Φαρμακευτική ΑΡΔΙΝ
  Χημικοί Μηχανικοί*  
  Επιστήμη Υλικών*  
  Γεωλογικό*  
  ΣΤΕΦ ΑΡΔΙΝ
  ΣΔΟ ΑΡΔΙΝ
  ΣΕΥΠ ΑΡΔΙΝ
     
     
Γιάννενα    
  ΠΤΔΕ*  
Ρέθυμνο    
  Νηπιαγωγών ΑΡΔΙΝ

* με αστερίσκο οι Σύλλογοι που η κουβέντα είναι σε εξέλιξη

Είναι ωστόσο προβληματικό πως αυτή η συνεργασία καθυστέρησε τραγικά να προκύψει και προχωράει με επώδυνο τρόπο. Είναι προβληματικό πώς κάποια σχήματα των ΕΑΑΚ, παρά την πανελλαδική τους απόφαση για εκλογική συνεργασία, επέλεξαν είτε να απέχουν από αυτήν είτε να κινηθούν με όρους ηγεμονισμού αντιλαμβανόμενα οποιαδήποτε κουβέντα για μετωπική πολιτική ως ζήτημα διεύρυνσης των ΕΑΑΚ.

Σε κάθε περίπτωση, αποτιμούμε θετικά την πανελλαδική κίνηση συνεργασίας καθώς την αναγνωρίζουμε ως κόμβο στο ζήτημα της γενικότερης πολιτικής συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των ΕΑΑΚ, της ΑΡΕΝ και του ΑΡΔΙΝ, στο μέτρο που αν αποδείχθηκε κάτι από τους αγώνες που δόθηκαν την τελευταία πενταετία, αλλά το βασικότερο, από τους αγώνες που δεν δόθηκαν, είναι ότι τα υπαρκτά οχήματα της φοιτητικής αριστεράς δεν επαρκούν για να απαντήσουν στις ανάγκες της συγκυρίας και να συγκρουστούν με την ολομέτωπη επίθεση των μνημονίων. Χρειαζόμαστε νέες συνθέσεις και νέες πολιτικοσυνδικαλιστικές συσπειρώσεις που θα απαντάνε στα καθήκοντα που βάζει η γενιά της κρίσης, η εμπέδωση του αγοραίου πανεπιστημίου και η αδυναμία-αποσυγκρότηση του φοιτητικού συνδικαλισμού και κινήματος. Είναι ανάγκη σήμερα να μιλήσουμε για μετωπική πολιτική, για το πώς γίνεται να ανατρέψουμε τον αρνητικό συσχετισμό συγκεντρώνοντας ευρύτερες δυνάμεις πάνω σε μια πολιτική συμφωνία στην υπεράσπιση των μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων μας. Κι ένα τέτοιο μέτωπο σήμερα πρέπει να χει ανασυνθετικό χαρακτήρα κληρονομώντας τις καλύτερες πρακτικές κι αναφορές από τον κάθε χώρο, προκειμένου να αποτελέσει μια πραγματική ποιοτική αναβάθμιση.            

Παράλληλα είναι αναγκαίο μια τέτοια προσπάθεια να ξεπερνάει στο λόγο και τη ματιά της τους τέσσερεις τοίχους του πανεπιστημίου. Να μιλήσουμε όχι μόνο για ένα αποτελεσματικό φοιτητικό κίνημα αλλά και για ένα ριζοσπαστικό κίνημα νεολαίας. Κίνημα νεολαίας πρωταγωνιστή ενός λαϊκού κινήματος για τη ρήξη με τον ιμπεριαλισμό Ε.Ε.- ΔΝΤ και τη φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση. Όσο έχουμε μνημόνια και επιτηρήσεις, θα μας περιμένει η ανεργία, η μετανάστευση και η εργασιακή ανασφάλεια κι επισφάλεια. Πρωτοβουλίες που ενοποιούν τη νέα γενιά όπως το Blockit απέναντι στο ασφαλιστικό αλλά και η κοινωνική έκρηξη στη Γαλλία δείχνουν ότι πρέπει να απευθυνθούμε στους συμφοιτητές μας και με όρους γενιάς και με όρους προοπτικής και διεξόδου της χώρας και ότι είναι ζητούμενο η σαφής πολιτική στόχευση ενάντια σε οποιαδήποτε μνημονιακή κυβέρνηση, στην ΕΕ και τους δανειστές, και τα εργαλεία τους το ευρώ, τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και το χρέος. Τέλος είναι ζητούμενος ο αντιπολεμικός – αντιιμπεριαλιστικός προσανατολισμός για το κίνημα νεολαίας, ειδικά σε μια περίοδο που οι φρεγάτες του ΝΑΤΟ μετατρέπουν το Αιγαίο σε γκρίζα ζώνη.

Εξίσου σημαντικό είναι να ξεπεράσουμε την τελματώδη και διαλυτική κατάσταση που βρίσκεται ο φοιτητικός συνδικαλισμός ψηλαφώντας απαντήσεις στην ανάγκη πολιτικής και οργανωτικής ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος με όρους δημοκρατίας και συμμετοχικότητας. Και εδώ τα ερωτήματα πιέζουν για απαντήσεις εδώ και πολλά χρόνια όπου η αποσυγκρότηση και απομαζικοποίηση διαδικασιών κλιμακώνεται. Πρέπει οι φοιτητές και οι σύλλογοι να έχουμε πανελλαδική οργάνωση και ποια θα είναι αυτή; Ποια όργανα ενεργοποιούμε όταν το κίνημα δεν είναι σε κορύφωση και δεν πραγματοποιούνται ΓΣ; Πρέπει να αναπτύσσονται διεκδικήσεις σε κάθε επίπεδο, θέμα, έτος πέρα από τις γενικές διεκδικήσεις μας και ποια όργανα και θεσμοί είναι τα κατάλληλα όταν οι ΓΣ έχουν να συζητήσουν (και σωστά) μια σειρά κεντρικά θέματα;    

Μόνο ένα τέτοιο εγχείρημα μπορεί να αποτελέσει πραγματικό αντίπαλο δέος στις δυνάμεις της σήψης και των μνημονίων στα πανεπιστήμια, στη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ (και τους κλώνους της), να εμπνεύσει τη μεγάλη πλειοψηφία των νέων που σήμερα απέχει συνειδητά απ τα κοινά, αναδεικνύοντας την αποχή σε πρώτη δύναμη. Μόνο ένα τέτοιο ανασυνθετικό μέτωπο μπορεί να αποτελέσει το στυλοβάτη της αντίστασης και της αντεπίθεσης ενάντια σε όσους καταδικάζουν τη γενιά μας στο περιθώριο και μας στερούν το όνειρο!

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

επιστροφή στην κορυφή