Η νεολαία ξυπνά

 english

Η νεολαία ξυπνά

Η νεολαία ξυπνά

Του Γιώργου Πάσχου*.

31 Μαρτίου 2016 έδειχνε το ημερολόγιο όταν ξεκίνησαν οι πρώτες κινητοποιήσεις Γάλλων νέων και φοιτητών ενάντια στο νέο εργατικό νόμο El Khomri που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση Ολάντ. Μέσα σε λίγες μέρες η κίνηση αυτή γιγαντώθηκε και πήρε την μορφή μιας λαϊκής κραυγής κατά των απάνθρωπων νεοφιλελεύθερων καπιταλιστικών μέτρων λιτότητας που προωθούνται όχι μόνο στο Γαλλικό Κοινοβούλιο αλλά και σε ολόκληρο τον «Δυτικό κόσμο».

«Η Γαλλία δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από την αναπτυξιακή της πορεία» δηλώνουν επανειλημμένως οι κυβερνώντες, οι οποίοι ουσιαστικά μιλούν για ανάπτυξη παρόμοια με αυτή που έρχεται και στην Ελλάδα. Με μείωση συντάξεων, αύξηση φόρων και διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Σε μια χώρα με 25% νεανική ανεργία, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές πρέπει να αποτύχουν. Πρέπει να μείνουν ανεφάρμοστες και να απορριφθούν. Και με αυτό τον σκοπό ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις της γαλλικής νεολαίας.

Οι διαδηλωτές που για έντεκα ημέρες πραγματοποιούσαν κατάληψη στην πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι και οι οποίοι επέστρεψαν, παρά την βίαιη συμπεριφορά των ΜΑΤ, μάχονται ως φορέας αμφισβήτησης του κατεστημένου. Ενάντια στην ασυδοσία των κυβερνώντων και κατά της υφιστάμενης κατάστασης η οποία χαρακτηρίζεται από την κοινωνική ανισότητα, τον περιορισμό των ελευθεριών, την άνοδο της ακροδεξιάς και των νεοναζί.

Η Γαλλική νεολαία ξεκίνησε ένα κίνημα που μπορεί να παρομοιαστεί με τους «Αγανακτισμένους» της Ελλάδας και το «Occupy the Wall Street» των ΗΠΑ. Μέσα στα καπιταλιστικά κέντρα εξουσίας προκύπτουν κινήματα τα οποία τοποθετούν στην ημερήσια διάταξη θέματα, τα οποία πρέπει να συζητηθούν και οφείλουν οι κυβερνήσεις να κατανοήσουν. Το σκάνδαλο των Panama Papers ήταν μια ακόμη ένδειξη της αποτυχίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και της προδοσίας των κυβερνώντων, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε τον κόσμο ξανά στις Πλατείες και στους δρόμους. Ο φεμινισμός, η οικολογία, το παλαιστινιακό ζήτημα, η μάχη κατά της διαφθοράς, η υπεράσπιση των μεταναστών και των προσφύγων, η εύρεση λύσης για την έκρυθμη κατάσταση στην Μέση Ανατολή είναι ζητήματα που απασχολούν τη σκέψη καθημερινά όλων των σκεπτόμενων ανθρώπων.

Στα κινήματα των δρόμων, και πιο συγκεκριμένα στο κίνημα «Nuit debout» δεν υπάρχει αρχηγός, κομματικό πρόγραμμα ή μια συγκεκριμένη πολιτική γραμμή. Πραγματοποιούνται συνεδρίες επιτροπών και «γενικές συνελεύσεις». Και αυτό ακριβώς είναι που φοβάται το κατεστημένο. Την επικοινωνία. Για αυτό το λόγο, με τόσο μίσος διαλύθηκε η συγκέντρωση των πολιτών στην πλατεία Δημοκρατίας από τις δυνάμεις καταστολής. Γιατί στην πραγματικότητα είναι δυνάμεις καταστολής της σκέψης, της γνώμης και του διαλόγου. Είναι δυνάμεις εκπροσώπησης αστυνομοκρατούμενων καθεστώτων που προσπαθούν να βάλουν σε καλούπια τους πολίτες.

Το γαλλικό φοιτητικό κίνημα, πιστό στους αγώνες του, βγήκε μπροστά και με μια τεράστια πρωτοβουλία είναι εδώ για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο και να προασπίσει τα δικαιώματα του. Παρά την αλλοτρίωση που έχει υποστεί όπως προπαγανδίζουν τα ΜΜΕ, κατάφερε να αφυπνίσει χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι βλέπουν μέρα με την τις ελευθερίες τους να περιορίζονται. Ας ελπίσουμε ότι οι Έλληνες φοιτητές θα  αντλήσουν έμπνευση από την εξέγερση της γαλλικής νεολαίας και θα κερδίσουν το δίκιο τους στους δρόμους. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει κάτι το ριζοσπαστικό. Μόνο έτσι μπορούν να αλλάξουν οι σύγχρονες νεοφιλελεύθερες επιταγές.

* Φοιτητής του τμήματός Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ.

1 σχόλιο

  • Μιχάλης Κριθαρίδης
    Μιχάλης Κριθαρίδης Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016 21:25 Σύνδεσμος σχολίου

    Μία ομολογουμένως ενδιαφέρουσα προσέγγιση, για μια ομολογουμένως ενδιαφέρουσα τροπή.

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

επιστροφή στην κορυφή