Μπορεί ένας σερβιτόρος να αναλάβει το στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

 english

Μπορεί ένας σερβιτόρος να αναλάβει το στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

Μπορεί ένας σερβιτόρος να αναλάβει το στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

Του antapoΚΡΙΤΗ.

Σε πείσμα της δεξιάς κριτικής στο διορισμό Καρανίκα, η απάντηση είναι σαφής: Βεβαίως και μπορεί. Όπως μπορούσε κι ένας αιώνιος φοιτητής Οδοντιατρικής να καθοδηγεί επί μακρόν την πολιτική στρατηγική και επικοινωνία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Ή όπως μπορεί ένας απόφοιτος Λυκείου να είναι αρχηγός κόμματος που ορκίζεται στην αξιοκρατία και να διατυμπανίζει ότι έχει τη λύση για τα προβλήματα της χώρας.

Το πρόβλημα με τον σερβιτόρο Καρανίκα δεν είναι ότι όντας σερβιτόρος μεταπήδησε στο στρατηγικό σχεδιασμό του πρωθυπουργικού γραφείου. Είναι ότι χρησιμοποιούσε μέχρι χθες το σερβιτοριλίκι του για να επιτίθεται χυδαία σε κάθε κοινωνική ομάδα που αντιδρούσε στο τρίτο μνημόνιο, στο μνημόνιο Τσίπρα. Ο πρώην χαμηλόμισθος σερβιτόρος και νυν χρυσοπληρωμένος σύμβουλος, βάφτιζε τους αγρότες λωποδύτες, τους ελεύθερους επαγγελματίες απατεώνες, τους δικηγόρους και τους μηχανικούς φοροφυγάδες. Καθύβριζε τους δημοσίους υπαλλήλους, συκοφαντώντας τους ως βολεμένους. Θεωρούσε ότι το τρίτο μνημόνιο τα παίρνει από τους πλούσιους και υπερασπίζει τους φτωχούς. Και σκυλόβριζε όποιον τολμούσε να διαφωνήσει.

Το πρόβλημα με τον σερβιτόρο Καρανίκα είναι ότι σε κάθε αγανακτισμένο με τις προκλητικές συκοφαντίες που εκστόμιζε, του κότσαρε στη μούρη ότι «ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΣ». Το σερβιτοριλίκι πρώτος ο Καρανίκας το πούλησε ως προσόν για να δικαιολογήσει στο χώρο της Αριστεράς τα μνημόνια. Πρώτα ο ίδιος το διαφήμισε για να μπορεί να μπουρδολογεί ασύστολα. Για να υποστηρίζει ότι το τρίτο μνημόνιο είναι υπέρ της εργατικής τάξης καθώς χτυπά τους μικροαστούς.

Σήμερα, το σερβιτοριλίκι που ο ίδιος ο Καρανίκας διαφήμιζε ως τεκμήριο αθωότητας, απέναντι σε όσους αριστερούς δεν έγιναν μνημονιακοί, γυρνά ενάντιά του. Αν απλά το σερβιτοριλίκι είναι η δεξιά και η ακροδεξιά κριτική στον άσχετο, αμόρφωτο και ανορθόγραφο Καρανίκα, τότε πρέπει να τον υπερασπιστούμε χίλιες φορές. Δυστυχώς όμως το σερβιτοριλίκι ήταν η ασπίδα προστασίας απέναντι σε κάθε αντιμνημονιακή κριτική. «Ξέρεις ρε ποιος είμαι εγώ; Σερβιτόρος δουλεύω». Και πήγαινε και έφερνε το σερβιτοριλίκι του ως τίτλο τιμής (ως εδώ καλά), για να υπερασπίσει όμως λυσσασμένα την κυβέρνηση Τσίπρα και την πρωτοφανή φιλομνημονιακή στροφή της. Και ακόμη χειρότερα: διαβεβαίωνε ότι το μνημόνιο Τσίπρα είναι βήμα προς το σοσιαλισμό καθώς χτυπά όλους τους υπόλοιπους βολεμένους και λεφτάδες μικροαστούς (μισθωτούς, αγρότες, επαγγελματίες). Μιλούσε ως σερβιτόρος βλέπετε.

Το πρόβλημα επεκτείνεται σε κάτι ουσιαστικότερο: Έχει δικαίωμα η κυβέρνηση Τσίπρα να διορίζει τα κομματικά της στελέχη σε πολιτικές θέσεις; Βεβαίως ναι. Το ερώτημα είναι τι κάνουν όλοι αυτοί εκεί που διορίζονται. Η απάντηση είναι απλή: Κάνουν ακριβώς τα ίδια με τους προηγούμενους. Εφαρμόζουν μνημόνιο.

Αν είναι έτσι, που έτσι είναι, προς τι οι διορισμοί των κολλητών; Δεν εφαρμόζουν διαφορετική πολιτική. Νεοδημοκράτες, Πασόκοι και Συριζαίοι χρυσοπληρωμένοι σύμβουλοι εφαρμόζουν ακριβώς τα ίδια. Στην περίπτωση αυτή, γιατί να μην ισχύουν τα γνωστά "αξιοκρατικά" κριτήρια των πτυχίων, των μεταπτυχιακών και των διδακτορικών;

Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, αν η κυβέρνηση Τσίπρα εφάρμοζε μια άλλη πολιτική, ριζικά διαφορετική από τη μέχρι τώρα πορεία της χώρας, σε ρήξη με το κατεστημένο και το ευρωσύστημα. Σε μια τέτοια περίπτωση θα όφειλε να συντρίψει τον προηγούμενο κρατικό μηχανισμό και να τον στελεχώσει με ανθρώπους που θα πίστευαν σε αυτή την άλλη πορεία. Σήμερα όμως, πολύ απλά, πρόκειται για αλλαγή φρουράς στο ίδιο στρατόπεδο.

Ποια είναι δηλαδή η διαφορά του Μουρούτη από τον Μπεκιάρη; Ή του υφιστάμενου του Μουρούτη από τον υφιστάμενο του Μπεκιάρη; Υπηρετούν διαφορετικό κόμμα, διαφορετική κυβέρνηση, αλλά την ίδια πολιτική και τον ίδιο στόχο. Οι μεν πουλώντας νεοφιλελεύθερες παπάτζες όντας αποτυχημένοι Δαπίτες, οι δε πουλώντας αντιδεξιό λόγο και ταξική μεροληψία όντας σερβιτόροι. Στο τέλος της ημέρας όμως και οι μεν και οι δε, υπηρετούν το μνημόνιο.

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

επιστροφή στην κορυφή