Θα πήγαιναν κόντρα στο Σόιμπλε αυτοί που πετάξαν λευκή πετσέτα στην πρώτη γκρίνια του Ιερώνυμου;

 english

Θα πήγαιναν κόντρα στο Σόιμπλε αυτοί που πετάξαν λευκή πετσέτα στην πρώτη γκρίνια του Ιερώνυμου;

Θα πήγαιναν κόντρα στο Σόιμπλε αυτοί που πετάξαν λευκή πετσέτα στην πρώτη γκρίνια του Ιερώνυμου;

Του Διονύση Μαρούδα.

Φωτιές άναψε στην κυβέρνηση η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, δηλώνοντας την πρόθεση του υπουργείου να απλοποιήσει τη διαδικασία απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών. “Θα πρέπει να δηλώνει ο γονέας ότι θα ήθελε το παιδί του να μην κάνει Θρησκευτικά χωρίς καμία αναφορά θετική ή αρνητική στο θρήσκευμα”. “Κακώς δεν το αλλάξαμε ως τώρα, θα το αλλάξουμε”, είπε.

Επί της ουσίας, η υπουργός δεν είπε τίποτα σημαντικό. Μια διαδικασία η οποία είναι ήδη σε ισχύ, ενδέχεται να απλοποιηθεί περαιτέρω. Αυτό και μόνο. Δεν έθεσε θέμα κατάργησης των θρησκευτικών, όπως θα απαιτούσε μια πολιτική διαχωρισμού Εκκλησίας – Κράτους. Πολιτική που εντάσσεται στη σφαίρα ενός αστικοδημοκρατικού προγράμματος. Πολιτική που στα χαρτιά είναι μέρος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτική που είναι εκ των ουκ άνευ, όχι για μια αριστερή, αλλά για μια στοιχειωδώς προοδευτική κυβέρνηση. Πολιτική που δεν αφορά και δε φρενάρεται από τον χερ Σόιμπλε.

Χωρίς όμως να έχει εκστομιστεί απολύτως τίποτα από πλευράς κυβέρνησης για το θέμα των σχέσεων Εκκλησίας – Κράτους, η προληπτική και έντονη παρέμβαση του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, ο οποίος έκανε λόγο για “ανοησίες”, προκάλεσε την άμεση εμπλοκή του υπουργού.

“Δεν θα γίνουν μονομερείς ενέργειες στο θέμα των θρησκευτικών”, δήλωσε υποτακτικά ο Νίκος Φίλης στον Αρχιεπίσκοπο. Η παραπάνω φράση ανασύρει στο μυαλό του καθενός ολίγη από τη φαρσοκωμωδία της “διαπραγμάτευσης” των προηγούμενων μηνών. Και την πλήρη μνημονιακή στοίχιση, την πλήρη υποταγή στους “εταίρους” που την επιστέγασε.

Αν και ο Αρχιεπίσκοπος δεν είναι Σόιμπλε, είναι σαφές πως η κυβέρνηση Τσίπρα δεν εννοεί να έρθει σε ρήξη και να χαλάσει τις σχέσεις της με κανενός είδους “εταίρο”, είτε του εξωτερικού, είτε του εσωτερικού. Η βασική καούρα είναι η παραμονή στην εξουσία, η εδραίωση της νέας κυβέρνησης. Όχι η εφαρμογή κάποιου προγράμματος, το οποίο έστω σε δευτερεύουσες πλευρές, θα είναι κάπως “προοδευτικό”.

Λένε κάποιοι συμπολίτες μας:

“εντάξει, δεν είναι εύκολο να πας σε ρήξη με την ΕΕ και τους δανειστές, ούτε να καταργήσεις τα μνημόνια. Μπορείς όμως να ασκήσεις μια καλύτερη διαχείριση του μνημονίου. Εξάλλου ο Τσίπρας ισχυρίζεται πως θα εφαρμόσει παράλληλο πρόγραμμα. Και η Αριστερά είναι διαφορετική από τη Δεξιά σε θέματα δικαιωμάτων και δημοκρατίας”.

Στα αλήθεια είναι;

Το ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του 80 καθιέρωσε τον πολιτικό γάμο. Ο Σημίτης κατάργησε την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Και στις δύο περιπτώσεις η αντίδραση της Εκκλησίας ήταν θυελλώδης. Κι όταν σήμερα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ψέλλισε κάτι για απλοποίηση της διαδικασίας απαλλαγής από τα θρησκευτικά (ούτε καν για την κατάργηση των θρησκευτικών), την αμέσως επόμενη ώρα, τράπηκε σε ισπανική υποχώρηση.

Υπερήφανη κυβέρνηση που θα εφαρμόσει παράλληλο πρόγραμμα, δημοκρατικό εκσυγχρονισμό και θα υπερασπίσει τα δικαιώματα;

Θα ήταν γελοίοι αν δεν ήταν τραγικοί.

Τώρα που η προεκλογική περίοδος, όπως και οι εκλογές, έχουν παρέλθει, και ο Τσίπρας είναι ο μεγάλος νικητής, καλό είναι να ξεκαθαρίζει σιγά-σιγά το τοπίο από τα αναγκαία προεκλογικά ψεματάκια: κανένα παράλληλο πρόγραμμα δε θα εφαρμοστεί. Επειδή δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί στα πλαίσια της Ευρωζώνης ούτε η ελάχιστη φιλολαϊκή πολιτική.

Πως είναι δυνατό αυτή η κυβέρνηση να εφαρμόσει παράλληλο πρόγραμμα, το οποίο μάλιστα έχει οικονομικές απαιτήσεις, τη στιγμή που δεν μπορεί και δεν θέλει να εφαρμόσει στοιχειώδεις αστικοδημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν έχουν κόστος για το κράτος, αλλά αντίθετα θα το απάλλασσαν από έξοδα που τώρα επωμίζεται αντί για την Εκκλησία;

Καλά είναι τα προγράμματα, αλλά ακόμα καλύτερο είναι να τα γράφεις στα παλιά σου τα παπούτσια, να εφαρμόζεις ακριβώς τα αντίθετα, να κάνεις τη μια πολιτική κωλοτούμπα μετά την άλλη, να σκύβεις το κεφάλι σε όλα τα κέντρα εξουσίας, ξένα ή ντόπια, κοσμικά ή μη, να έρχεσαι σε ρήξη μόνο με τον λαό και τα συμφέροντά του και να κυβερνάς, να κυβερνάς, να κυβερνάς...

Ειδικά αν είσαι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

επιστροφή στην κορυφή