english

Η Λαϊκή Ενότητα, το πρόγραμμα και το πρόβλημα αξιοπιστίας

Η Λαϊκή Ενότητα, το πρόγραμμα και το πρόβλημα αξιοπιστίας

Του Δημήτρη Μητρόπουλου.

Το βάθος και η ταχύτητα προσαρμογής της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της πλειοψηφίας των βουλευτών του, σε μια σοσιαλφιλελεύθερη – μνημονιακή πολιτική, φαίνεται να έχει σοκάρει πολύ κόσμο, κυρίως τον κόσμο εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Η βάση, οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε σύγχυση καθώς προσπαθούν να καταλάβουν πως η ελπίδα που ερχόταν με τέτοια δύναμη διαψεύστηκε τόσο γρήγορα. Ήταν το πρόγραμμα λάθος; Η έλλειψη δημοκρατίας και το αρχηγοκεντρικό μοντέλο; Όλα μαζί; Κάτι πιο βαθύ;

Τα ερωτήματα αυτά ταλανίζουν και τον κόσμο που σωστά έκανε την επιλογή να σταματήσει να πενθεί «το χαμό του ΣΥΡΙΖΑ» και να συγκροτήσει άμεσα, μαζί με άλλες δυνάμεις εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, τη Λαϊκή Ενότητα. Και όπως είναι λογικό το ερώτημα «τι πήγε στραβά» συνοδεύει και το νέο εγχείρημα «κι αν γίνουν τα ίδια;».

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πολλά λάθη. Το βασικό του πρόβλημα όμως ήταν το πρόγραμμα και πιο συγκεκριμένα το δίδυμο ευρωπαϊσμός-κυβερνητισμός που μεταφράστηκε στο γνωστό «να πάρουμε την κυβέρνηση όπως όπως για να καταργήσουμε τα μνημόνια και βλέπουμε». Ενώ ήταν σωστός ο άμεσος πολιτικός στόχος, η κατάργηση των μνημονίων ως ακραίας μορφής ιμπεριαλιστική - νεοαποικιακή λεηλασία της χώρας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ήταν λάθος και τα μέσα για αυτήν την πολιτική (όπως όπως κυβέρνηση και ανάθεση στο κοινοβούλιο) ενώ δεν τέθηκαν και οι αναγκαίες προγραμματικές προϋποθέσεις ώστε η ανατροπή αυτής της νεοαποικιακής λεηλασίας να μην είναι πουκάμισο αδειανό. Η μη αναγνώριση του χρέους και η έξοδος από τη θηλειά της ευρωζώνης και της ΕΚΤ. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ διατείνονταν ότι θα καταργήσει τα μνημόνια «πείθοντας» τους εταίρους και τους δανειστές για το καταστροφικό μνημονιακό πρόγραμμα. Από κάποια στιγμή και μετά (μετά τις εκλογές του 2012) η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στρατεύτηκε στο «εθνικό μέτωπο» του ευρώ, άσχετα αν διατήρησε για λίγο ακόμη καιρό την αντιμνημονιακή φρασεολογία.

Η Λαϊκή Ενότητα θα φανεί το επόμενο διάστημα αν θα μπορέσει να αποβάλλει αρκετά από τα κουσούρια που της κληρονόμησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο παραγοντισμός, η πλαδαρότητα μαζί με το συγκεντρωτισμό στην πολιτική λειτουργία, ο κυβερνητισμός και η υποτίμηση της αυθεντικής και μετωπικής λαϊκής οργάνωσης.

Το βασικότερο όμως είναι η συγκρότηση ενός προγράμματος στιβαρού και ριζοσπαστικού που να μην πέφτει στα λάθη και στις τραγικές αντιφάσεις του πρώην «αντιμνημονιακού» προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα ο κόσμος θυμάται τους πολιτικαντισμούς και τις ασυναρτησίες του ΣΥΡΙΖΑ. Η αντιμνημονιακή φλυαρία σήμερα είναι παράγοντας αναξιοπιστίας και όχι πλατύτητας του μετώπου, όταν δε συνοδεύεται από τις προϋποθέσεις επιτυχίας της ανατροπής τους.

Σε αυτά σωστά η διακήρυξη της Λαϊκής Ενότητας θωρακίζεται και αναφέρει τα παρακάτω:

Τα άμεσα, κατεπείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για ν’ ανοίξει ένας νέος δρόμος εξόδου από τη φυλακή των Μνημονίων είναι:

-Η κατάργηση των κοινωνικά και οικονομικά καταστροφικών Μνημονίωνκαι των αποικιακών, δανειακών συμβάσεων υποθήκευσης του μέλλοντός μας, που τα συνοδεύουν.

-Η διακοπή πληρωμών του χρέους- τη μη βιωσιμότητα του οποίου αναγνωρίζει, από τη δική του σκοπιά, ακόμη και το ΔΝΤ- με στόχο τη συνολική διαγραφή του χρέους ή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του.

….

8. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι και μόνη η ακύρωση των Μνημονίων- και πολύ περισσότερο οι δομικές ριζοσπαστικές αλλαγές που περιγράψαμε- θα προκαλέσουν τη σφοδρή αντίδραση των κυρίαρχων δυνάμεων της ΕΕ. Θα προσπαθήσουν να στραγγαλίσουν το εγχείρημά μας από την πρώτη στιγμή, με βασικό μοχλό τη διακοπή της ρευστότητας στις τράπεζες από την ΕΚΤ. Αυτό άλλωστε, το ζήσαμε ήδη το προηγούμενο εξάμηνο, ακόμη και με την πολύ μετριοπαθέστερη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Επομένως, τα ζητήματα της εξόδου από την ευρωζώνη και της ρήξης με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της Ε.Ε.,η οποία ακολουθεί όλο και πιο αντιδραστικούς και ολοκληρωτικούς δρόμους, τίθενται στην ημερήσια διάταξη, όχι ως προϊόν κάποιας ιδεολογικής εμμονής, αλλά με όρους στοιχειώδους πολιτικού ρεαλισμού. Η οδυνηρά αποκτημένη πείρα των τελευταίων μηνών έδειξε και στους πιο δύσπιστους ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις στην ΕΕ δεν είναι ούτε «σύμμαχοι», ούτε «εταίροι». Είναι οικονομικοί εκβιαστές και πολιτικοί βιαστές. Και δεν διστάζουν να εκδικούνται έναν ολόκληρο λαό με την πιο ανελέητη εκδοχή «συλλογικής τιμωρίας», όταν δεν τους αρέσουν οι αποφάσεις του.

Το πρόγραμμα της Λαϊκής Ενότητας καλεί σε ένα μέτωπο ανατροπής του νεοαποικιακού καθεστώτος των μνημονίων σαν ένα πρώτο βήμα για μια φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση. Είναι ο στόχος εκείνος που μπορεί σήμερα να συγκεντρώσει δυνάμεις και να τροποποιήσει το συσχετισμό δύναμης υπέρ των δυνάμεων της εργασίας, ώστε να τεθούν νέα καθήκοντα. Κάνει καθαρό ότι το οικοδόμημα της Ε.Ε. είναι εχθρικό περιβάλλον και δεν αποκοιμίζει με τις θεωρίες των «εταίρων» και «συμμάχων». Κάνει σαφές, όπως έχει δείξει η πραγματικότητα στην Κύπρο και στην Ελλάδα, ότι ο μοχλός για να μας εμποδίσουν οι κυρίαρχες δυνάμεις της Ε.Ε. να φύγουμε από τη θηλειά τους είναι η χρεομηχανή (να παίρνουμε δάνεια για να αποπληρώνουμε άλλα δάνεια και τόκους) και η διακοπή της ρευστότητας. Γι΄ αυτό και σωστά επικεντρώνει στις δύο αυτές συγκεκριμένες ρήξεις – μέτρα (χρέος και ανάκτηση κυριαρχίας στη νομισματική και συναλλαγματική πολιτική).

Γι αυτό και δε θέτει το ζήτημα της ταυτόχρονης αποδέσμευσης από την Ε.Ε. μαζί με την αποχώρηση από την ευρωζώνη. Το βασικό υπερ-όπλο υποταγής και κυριαρχίας της Ε.Ε. πάνω στις χώρες, ειδικά της περιφέρειας, είναι το ευρώ. Ειδικά από την εποχή που μπήκαμε στα μνημόνια. Η πιο προχωρημένη μορφή ολοκλήρωσης και γερμανικής ηγεμονίας της Ε.Ε. είναι η ευρωζώνη. Άλλα δίκτυα και πολιτικές ελέγχου και επιβολής όπως τα πρόστιμα και η τυχόν διακοπή των ΕΣΠΑ είναι αντιμετωπίσιμα και υπάρχει ιστορία «ανυπακοής» διαφόρων χωρών. Από τη φυλακή της ευρωζώνης όμως δε γλιτώνει κανείς όπως έχει δείξει η εμπειρία.

Όμως η Λαϊκή Ενότητα δε μπορεί να λέει μισόλογα σε ζητήματα που έχει αναδείξει η ίδια η πραγματικότητα. «Κι αν επιχειρήσουν να μας εκδιώξουν, προς παραδειγματισμό και από την Ε.Ε. και όχι μόνο από το ευρώ»; Η απάντηση πρέπει να είναι καθαρή και όχι να λέμε τις ανοησίες του ΣΥΡΙΖΑ «δε μπορούν να μας διώξουν». Εμείς βάζουμε θέμα αποχώρησης από την ευρωζώνη για να ανατρέψουμε τα μνημόνια. Αν αντιδράσουν όμως έτσι θα είμαστε έτοιμοι.

Είναι επίσης προφανές ότι πέρα από τον άμεσο στόχο εξόδου από τα μνημόνια, εθνικοποίησης των τραπεζών, ρήξης με την Ευρωζώνη, παραμένει ο μεσοπρόθεσμος στόχος της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει σε αρμονία με τις ευρωπαϊκές συνθήκες (πχ την ΚΑΠ στον αγροτικό χώρο). Δεν μπορεί επίσης η παραγωγή και η τόνωση της αγοράς να βασίζεται στο ΕΣΠΑ. Πέρα από εργαλεία εκβιασμού, είναι και όρια που χαρακτηρίζουν την κοινή αγορά, την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, τον ευρωπαϊκό καταμερισμό εργασίας. Και σαν τέτοια όρια είναι ασύμβατα με μια πολιτική παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Ο ένας αδιέξοδος δρόμος είναι η φλυαρία της αναγκαστικής «δίδυμης εξόδου» κατά την οποία περίπου δεν έχει καμιά σημασία η έξοδος από το ευρώ αν δε συνοδεύεται άμεσα από την έξοδο από την ΕΕ. Αυτή η επιλογή γίνεται ακόμη πιο αδιέξοδη όταν διογκώνεται προσχηματικά για να δικαιολογήσει αρνήσεις στο μετωπικό εγχείρημα.

Ο άλλος αδιέξοδος δρόμος είναι η επανάληψη της αυταπάτης για την ΕΕ που «χωρά» μια προσπάθεια κατάργησης της λιτότητας και παραγωγικής ανασυγκρότησης. Σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετική η στρατηγική επιλογή σύγκρουσης με την ΕΕ σε μια πορεία ρήξεων και αντιπαραθέσεων (ακόμη και αν η επιδίωξη δεν είναι να ανοίξουν εδώ και τώρα όλα τα μέτωπα), από το σχήμα «έξω από το ευρώ γιατί είναι κακό, μέσα στην ΕΕ γιατί είναι καλή». Το πρόβλημα θα βρεθεί άμεσα μπροστά μας.

Η ανάπτυξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος εναλλακτικής πολιτικής στην παιδεία, την υγεία, την τεχνολογία, τη βιομηχανία, την αγροτική πολιτική, θα συγκροτεί την πολιτική για μια νέα διαφορετική Ελλάδα, όχι ψωροκώσταινα, όχι επαρχία της Γερμανικής ΕΕ. Πολιτική που όσο αναπτύσσεται και ζυμώνεται μέσα στους αγώνες θα πείθει το λαό και θα του δίνει αυτοπεποίθηση για την αναγκαία αποδέσμευση από την Ε.Ε.

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

επιστροφή στην κορυφή