Παραίτηση Βαρουφάκη: Πριν αλέκτωρ λαλήσει, τρεις φορές θα με αρνηθείς…

 english

Παραίτηση Βαρουφάκη: Πριν αλέκτωρ λαλήσει, τρεις φορές θα με αρνηθείς…

Παραίτηση Βαρουφάκη: Πριν αλέκτωρ λαλήσει, τρεις φορές θα με αρνηθείς…

Του antapoΚΡΙΤΗ.

Η συντριπτική νίκη του ΟΧΙ ενάντια σε θεούς και δαίμονες είναι το αναμφισβήτητο μήνυμα που κανείς δε θα έπρεπε να αγνοήσει. Όμως η ευρωπαϊκή ηγεσία προαναγγέλλει ότι δεν δίνει καμιά σημασία στη λαϊκή ετυμηγορία και εξακολουθεί να κρατά τη σκληρή γραμμή εξόντωσης της ελληνικής οικονομίας. Το ελληνικό μνημονιακό πολιτικό σύστημα, παρά τον εξευτελισμό και την ατιμωτική του ήττα, εξακολουθεί να συμπεριφέρεται ως τιμητής του ΟΧΙ, εγγυητής των εξελίξεων, αναποδογυρίζοντας ολοκληρωτικά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Την εικόνα συμπληρώνει ο Α. Τσίπρας που πριν αλέκτωρ λαλήσει, τρεις φορές αρνήθηκε το δημοψήφισμα και το αποτέλεσμά του.

Η πρώτη ήταν όταν ερμήνευσε στις πρώτες δηλώσεις του, το συντριπτικό ΟΧΙ ως εντολή συμφωνίας με τους δανειστές και μάλιστα άρον άρον, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κάτω από την πίεση των κλειστών τραπεζών και της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει συμφωνία στο ίδιο μήκος κύματος με αυτήν που χθες απορρίφθηκε. Αυτός ο ισχυρισμός μένει να αποδειχτεί τις επόμενες ώρες ή μέρες. Δυστυχώς οι οιωνοί είναι καταθλιπτικοί.

Η δεύτερη όταν συγκάλεσε Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, νομιμοποιώντας την «εθνική συναίνεση» ανάμεσα στην κυβέρνησή του και τους εγχώριους εκπροσώπους των δανειστών. Ανάμεσα στο ΟΧΙ και στο ΝΑΙ. Ανάμεσα στο λαό και στους βιαστές του. Η καμαρίλα του σάπιου πολιτικού συστήματος που μέχρι χθες απεργάζονταν σε άμεση επαφή με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο την πραξικοπηματική ανατροπή της κυβέρνησης, σήμερα αντί να κρυφτεί στο λαγούμι της μετά το φτύσιμο του ελληνικού λαού, έγινε συνδιαμορφωτής των εξελίξεων, από τον ίδιο τον Α.Τσίπρα. Αντί ο πρωθυπουργός να διαλύσει το μαύρο μέτωπο που υπερασπίστηκε με κάθε μέσο τους δανειστές ενάντια στο λαό, το κάνει συνομιλητή του, ξεπλένοντάς το; Όσο κι αν ακούγεται παράλογο η στάση του Καμμένου απέναντί τους, είναι πολύ πιο αριστερή.

Η τρίτη ήταν όταν κάτω από την πίεση και τα τελεσίγραφα των δανειστών και των «πρόθυμων» του κυβερνητικού στρατοπέδου ζήτησε την παραίτηση Βαρουφάκη. Ανεξάρτητα με το αν ο Βαρουφάκης συμπεριφερόταν περισσότερο ως πριμαντόνα και λιγότερο ως υπουργός, η αποπομπή του αποτελεί ακύρωση της βούλησης του ελληνικού λαού. Το ζητούμενο δεν είναι η υπεράσπιση του Βαρουφάκη απέναντι στο Μάρδα, αν και είναι δεδομένο ποιος είναι ο δεύτερος και τι ρόλο διαδραματίζει. Αποτελεί όμως αποδοχή των παράλογων απαιτήσεων της ΕΕ να αποφασίζει αυτή ποιοι θα είναι οι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού και της κυβέρνησής του. Με την ίδια λογική αν η πιστωτική ασφυξία συνεχιστεί μετά την Τρίτη, οι δανειστές δικαιούνται να ζητήσουν και την αποπομπή της ίδιας της κυβέρνησης; Δικαιούνται να ζητήσουν την ακύρωση του δημοψηφίσματος αφού αυτό έδωσε συντριπτικό αποτέλεσμα;

Η ερμηνεία του ΟΧΙ ως ΝΑΙ ήταν δεδομένη από τον Α. Τσίπρα. Εντυπωσιάζει η ταχύτητα της μεταστροφής καθώς και το βάθος της. Το ΟΧΙ της Κυριακής, τη Δευτέρα, προτού καν ξημερώσει, μετατρέπεται σε ΝΑΙ. Το μπαλάκι είναι στο γήπεδο της βάσης της Αριστεράς, της αντιΕΕ Αριστεράς και του λαϊκού κινήματος. Μόνο αυτοί μπορούν να υπερασπίσουν το ΟΧΙ του λαού.

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

επιστροφή στην κορυφή