Υπερασπίσου το παιδί. Γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα…

 english

Υπερασπίσου το παιδί. Γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα…

Υπερασπίσου το παιδί. Γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα…

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ από την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Ενώ ο Νίκος Ρωμανός βρίσκεται στην 22η ημέρα απεργία πείνας με άμεσο κίνδυνο μη αναστρέψιμων βλαβών στην υγεία του, βρίσκεται αντιμέτωπος με την αναλγησία, τον κυνισμό, την υποκρισία της κυβέρνησης, με τον οδοστρωτήρα της κρατικής μηχανής που συνθλίβει δικαιώματα, ελευθερίες και ανθρώπους.

  1. Η εκδικητική στάση του κράτους απέναντι στον 21χρονο Ρωμανό, στέλνει ένα πολλαπλό μήνυμα και φανερώνει μια συνολική αντίληψη. Αυτή του θωρακισμένου κράτους απέναντι σε όσους δεν είναι σύμφωνοι και αντιδρούν στο ασφυκτικά επιβαλλόμενο πλαίσιό του. Την ίδια στιγμή, που μπροστά στους εταίρους-δανειστές και την Ε.Ε. η υποτέλεια περισσεύει από τους οσφυοκάμπτες της Μέρκελ και των επιτρόπων. Απέναντι σε όσους αντιστέκονται και δεν υποτάσσονται υπάρχει το κράτος-τιμωρός. Μπροστά στους ευρωπαίους, το κράτος–ραγιάς. Για τους πρώτους ανακαλύπτουν νομικά προβλήματα και περιορισμούς (π.χ. για να πάρει ο Ρωμανός την εκπαιδευτική άδεια που δικαιούται). Για τους δεύτερους έχουν κουρελιάσει κατ’ επανάληψη ένα ολόκληρο Σύνταγμα και έχουν ξεφτιλίσει νόμους, κοινοβούλια, δικαστήρια.
  2. Ο Νίκος Ρωμανός, κατηγορήθηκε, ξυλοκοπήθηκε, βασανίστηκε, καταδικάστηκε και κρατείται, όχι για φόνο, όχι για τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα ή για... εσχάτη προδοσία αλλά για απόπειρα ληστείας σε τράπεζα. Την ίδια στιγμή οι πραγματικοί ληστές και τρομοκράτες, όπως η συγκυβέρνηση και ο εσμός των τραπεζών βύθισαν και βυθίζουν εκατομμύρια νοικοκυριά, άνεργους, εργαζόμενους, νέους και συνταξιούχους, στον απόλυτο οικονομικό μαρασμό και στην εξαθλίωση, στα όρια της επιβίωσης. Ξεπούλησαν δημόσια περιουσία, ανατίναξαν τα ασφαλιστικά ταμεία, απελευθέρωσαν τους πλειστηριασμούς, διέλυσαν την υγεία και την παιδεία, "λήστεψαν" μισθούς και συντάξεις, έστειλαν εκατοντάδες χιλιάδες νέους της ηλικίας του Ρωμανού στην ανεργία και τη μετανάστευση.
  3. Ο Νίκος Ρωμανός, όπως και ο δολοφονημένος φίλος του Αλέξης Γρηγορόπουλος, που ξεψύχησε στα χέρια του, ανήκουν σε μια γενιά που συμπιέζεται διαρκώς στο περιθώριο από τους τοίχους και τα πλαίσια που επιβάλλουν οι διεθνείς σωτήρες με τους γνωστούς μεγαλοκαρχαρίες του πλούτου. Αυτή η γενιά ποδοπατιέται, δεν έχει φωνή, της ζητούν όλο και περισσότερα, δίνοντάς της όλο και λιγότερα. Η στροφή αυτής της αποκλεισμένης αλλά ανήσυχης γενιάς στις τυφλές αντιστάσεις, τις αδιέξοδες αναζητήσεις και την ατομική βία, αναδεικνύουν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο την απουσία μιας αριστεράς που να είναι αντίπαλο δέος, που έχει πρόγραμμα, όραμα, άλλες αξίες, που να πείθει ότι είναι διαφορετική από τον αντίπαλο, που να θέλει και να μπορεί να τον ανατρέψει. Μια τέτοια αριστερά είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει.
  4. Η προσωπική ανυπότακτη στάση του απεργού πείνας, είναι παράδειγμα αξιοπρέπειας. Η επιμονή στα πιστεύω του -άσχετα αν συμφωνεί κάποιος με αυτά-, η αγωνιστική διεκδίκηση του δικαιώματός του στη μόφωση, η περιφρόνησή του στα "καθρεφτάκια" των 500€ του υπουργείου και την υποκριτική βράβευση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που για μια άλλη φορά παραμένει μουγγός, αποδεικνύουν ότι η αξιοπρέπεια δεν εξαγοράζεται και δεν ξεριζώνεται. Ειδικά από τη νέα γενιά που έδειξε πολλές φορές τα τελευταία χρόνια πως καθοδηγείται από ένα θεμελιακό αίσθημα δικαίου. Ο Ρωμανός δικαιούται εκπαιδευτική άδεια και πρέπει να την πάρει. Το κράτος-τσαμπουκάς και το πολιτικό προσωπικό που το υπηρετεί, έχουν ακέραιη την πολιτική ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί στη ζωή και την υγεία του.
  5. Η αλληλεγγύη και η υποστήριξη του Νίκου Ρωμανού είναι σήμερα υποχρέωση όλης της αριστεράς, όλων των προοδευτικών ανθρώπων. Γιατί σήμερα δεν χτυπιέται ένας αναρχικός ή ένας ληστής, μια συγκεκριμένη άποψη ή μια πράξη. Χτυπιέται η ελευθερία στη σκέψη, στην αντίσταση, στον αγώνα, το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια Η νίκη του Νίκου Ρωμανού είναι νίκη όλων μας.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Γιατί μισούν το Πολυτεχνείο; Πρόσωπα: Νίκος Ρωμανός »

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

επιστροφή στην κορυφή