Βοσνία: «Είναι καιρός να κάνουμε κάτι!»

 english

Βοσνία: «Είναι καιρός να κάνουμε κάτι!»

Βοσνία: «Είναι καιρός να κάνουμε κάτι!»

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους στο κέντρο του Σεράγεβο την Παρασκευή 7/2, συγκρούστηκαν με την αστυνομία και έβαλαν φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο. Περισσότεροι από 100 πολίτες τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις, ενώ διαδηλώσεις διεξάγονται σε πάνω από 20 πόλεις σε όλη τη χώρα. Κυβερνητικά κτίρια πυρπολήθηκαν στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Βοσνίας, στο Σεράγεβο, στην Τούζλα και στη Ζένιτσα.

 

Στην Τούζλα μερικοί από τους περίπου 5.000 διαδηλωτές εισέβαλαν σε κυβερνητικό κτίριο και το πυρπόλησαν ενώ πετούσαν έπιπλα και έγγραφα από τους ορόφους. Και στο Σεράγεβο οι συγκρούσεις με την αστυνομία ήταν σφοδρές και κάηκαν πολλά αυτοκίνητα και κτίρια, παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος.

«Είναι καιρός να κάνουμε κάτι», είπε μια γυναίκα περίπου 20 ετών, τονίζοντας πως «πρόκειται για το αποτέλεσμα του να μη δίνει η εξουσία καμιά σημασία και προσοχή στη δυσαρέσκεια του λαού».

Σε μια κοινωνία που βράζει από δυσαρέσκεια και που η ανεργία ξεπερνάει το 30%, ο κόσμος γίνεται ολοένα και πιο δύσπιστος σχετικά με μια κυβέρνηση που σκέπτεται τα συμφέροντα μιας ελίτ και όχι του λαού.

Αφορμή για να ξεσπάσει ο κόσμος, ήταν το κλείσιμο τεσσάρων πρώην κρατικών επιχειρήσεων στην Τούζλα. Οι επιχειρήσεις αυτές που απασχολούσαν χιλιάδες εργαζόμενους, πρώτα ιδιωτικοποιήθηκαν και μετά οι νέοι ιδιοκτήτες κήρυξαν πτώχευση πουλώντας τα περιουσιακά στοιχεία και απολύοντας εργαζόμενους.

Η Dunja πιστεύει πως στην Τούζλα υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε και υποστηρίζει πως η μεσαία τάξη έχει καταστραφεί και πως μόνο ένα 15% μπορεί να ζήσει στοιχειωδώς καλά.

Πηγή: theguardian.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Enough is Enough Γιατί εκρήγνυται η Βοσνία »

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

επιστροφή στην κορυφή