ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 english

Μια συζήτηση που πρέπει κάτι να γεννήσει…

Του Χρίστου Κατσούλα.

Η σημερινή συζήτηση και συνολικά μια τέτοια διαδικασία άργησε να ξεκινήσει. Έπρεπε να προβληματίσει όσους αναφέρονται σε αυτό τον χώρο από την αρχή της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, αλλά ειδικότερα από την αρχή της οξύτατης πολιτικής κρίσης, τότε που υπήρχε η χρονική στιγμή, τότε που η ευκαιρία βρισκόταν πάνω στο τραπέζι, τότε που μπορούσαν οι αντισυστημικές δυνάμεις να αδράξουν τη στιγμή, τότε που ο πολιτικός συσχετισμός ανατρέπονταν και ο κομματικός χάρτης της μεταπολίτευσης ζωγραφιζόταν από την αρχή.

Διαβάστε περισσότερα...

Κύκλος εκδηλώσεων: Για μια αναγκαία πρωτοβουλία για την κομμουνιστική ανασύνθεση

Η Πρωτοβουλία για την Κομμουνιστική Αριστερά προχωρά σε κύκλο εκδηλώσεων πανελλαδικά με θέμα την αναγκαία ανασύνθεση της κομμουνιστικής Αριστεράς.

Διαβάστε περισσότερα...

Για την κομμουνιστική Αριστερά της εποχής μας

Το παρακάτω κείμενο είναι η βάση συγκρότησης της "Πρωτοβουλίας για την Κομμουνιστική Αριστερά" που συγκροτήθηκε από τις δυνάμεις της ΑΡΑΝ, της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ και ανένταχτων αγωνιστών. Η συγκεκριμένη Πρωτοβουλία έχει στόχο το άνοιγμα της συζήτησης για την κομμουνιστική ανασύνθεση, ανάμεσα σε ευρύτερες ενταγμένες και ανένταχτες δυνάμεις και προσβλέπει στη συγκρότηση μιας νέας οργάνωσης κομμουνιστικής αναφοράς.

I. Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου

1. Το ξετύλιγμα των πρώτων χρόνων του 21ου αιώνα δείχνει ότι σε πείσμα των εξαγγελιών για «τέλος της ιστορίας», η ταξική πάλη εξακολουθεί να δημιουργεί την ιστορία. Όμως, δεν έχει γεννήσει νικηφόρους εναλλακτικούς δρόμους. Γιατί έχει αναδειχθεί μια μεγάλη απουσία: λείπει η κομμουνιστική Αριστερά, το πολιτικό και ιδεολογικό ρεύμα που στρατεύεται στην ανατροπή του καπιταλισμού και στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Το κενό κομμουνιστικής Αριστεράς υπογραμμίζεται από την αδυναμία να υπάρξει νικηφόρα ρήξη με έναν καπιταλισμό που διανύει μία από τις πιο βαθιές δομικές κρίσεις του στην αυγή του 21ου αιώνα. Η εκκωφαντική χρεοκοπία του «υπαρκτού σοσιαλισμού» συνοδεύτηκε από την έμπρακτη, σιωπηλή, αλλά εξίσου βαθιά χρεοκοπία του υπαρκτού καπιταλισμού. Αυτή η διπλή χρεοκοπία γεννά την αντίφαση και το όριο της εποχής μας. Εποχή των τεράτων όπου το παλιό –σε όλες του τις εκδοχές– δεν έχει ακόμα πεθάνει και το νέο δεν έχει ακόμα γεννηθεί. Ο καπιταλισμός αμφισβητείται, μεγάλα κινήματα και λαϊκές εξεγέρσεις ξεσπούν, πλήθος αναζητήσεις και διεκδικήσεις καταγράφονται, όμως δεν συγκροτούνται σε μια διαφορετική, ανταγωνιστική και αντίπαλη εκδοχή κοινωνικής οργάνωσης. Ο σοσιαλισμός φέρει ακόμη βαρύ το στίγμα της ήττας του προηγούμενου αιώνα, φαντάζοντας σαν κάτι μακρινό, ουτοπικό, γραφικό και ξεπερασμένο.

Διαβάστε περισσότερα...

Η ιστορία δεν τελείωσε!

Παρέμβαση του Χρήστου Πατούχα στην εκδήλωση των οργανώσεων ΑΡΑΝ και ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην Πάτρα (22/11/2015).

Προφανώς δεν υπάρχει τέλος στην ιστορία.

Πρέπει ωστόσο να κάνουμε θεμελιώδεις βασικές παραδοχές. Από το τέλος της δεκαετίας του 80, υπάρχει παγκόσμια ήττα της κομμουνιστικής Αριστεράς και όλων των ιδεολογικών ρευμάτων της. Αυτό προκάλεσε μεταξύ των άλλων διασπάσεις και κατακερματισμό των ήδη ανίσχυρων πολιτικών της εκφράσεων. Έκτοτε, παρά τις προσπάθειες, προσπάθειες να αναλύσουν την ελληνική κοινωνία, την ταξική της σύνθεση, την οικονομική της διάρθρωση, δεν έγινε δυνατό να υπάρξει πολιτική αξιοπιστία και κάποια από αυτές ή όλες μαζί να αποτελέσουν σημείο αναφοράς στην πολιτική προτίμηση των λαϊκών στρωμάτων.

Διαβάστε περισσότερα...

Συμβολή στη Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Των Λ. Θερμογιάννη, Στ. Μαυρουδέα, Γ. Ραχιώτη, Γ. Ρούση.

Η αστική τάξη και οι ξένοι «εταίροι» και πάτρωνές της βυθίζουν τη χώρα και το λαό ολοένα και βαθύτερα στη εξαθλίωση. Αυτός άλλωστε είναι και ο μοναδικός δρόμος για τη δική τους σωτηρία. Η ελληνική αστική τάξη είναι τόσο στενά δεσμευμένη στην σύγχρονη «Μεγάλη Ιδέα» της (την συμμετοχή στην ευρωπαϊκή ιμπεριαλιστική ενοποίηση) που δεν διστάζει ούτε εμπρός στο φάσμα της καταστροφής (όπως και στους προηγούμενους «μεγαλο-ιδεατισμούς» της που συσσώρευσαν δεινά στον τόπο και στο λαό). Προκειμένου να κρατηθεί έστω και στις παρυφές της ιμπεριαλιστικής ΕΕ (φυλακής και εκμεταλλευτή λαών και χωρών) δεν ορρωδεί προ ουδενός.

Διαβάστε περισσότερα...

Απαιτούνται τολμηρές υπερβάσεις

Των Ν. Γουρλά, Γ. Καραχάλιου, Π. Παπακωνσταντίνου, Δ. Τσίτκανου.

Το κείμενο που ακολουθεί, κατατέθηκε από τους υπογράφοντες στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ξεκινήσει, ενόψει της 2ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1-2 Ιουνίου).

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ βαδίζει προς τη 2η συνδιάσκεψή της σε μια κρίσιμη συγκυρία, επιδείνωσης των κοινωνικών συσχετισμών και των πολιτικών προοπτικών. Στο χρόνο που μεσολάβησε από τις περσινές, διπλές εκλογές, το μεγάλο, λαϊκό ρεύμα που πυροδότησαν η κρίση και τα Μνημόνια και που είχε φτάσει, κάποιες στιγμές, στο χείλος πραγματικής εξέγερσης, υποχώρησε σε βαθμό που να βρίσκεται επί θύραις ο κίνδυνος να εμπεδωθεί στις λαϊκές συνειδήσεις μια ιστορική ήττα της εργασίας και της Αριστεράς.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Διάλογος και αντιπαράθεση για την Πρωτοβουλία των 1000

H "Πρωτοβουλία των 1000" (διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της Πρωτοβουλίας των 1000" εδώ) προκάλεσε αρκετό ενδιαφέρον και πολλά σχόλια στο χώρο της ευρύτερης ριζοσπαστικής Αριστεράς. Και αυτό, ανεξαρτήτως της γνώμης που έχει κάποιος για το χαρακτήρα , την επίπτωση και τις προοπτικές της πρωτοβουλίας, είναι κάτι το θετικό.

Η ριζοσπαστική Αριστερά και οι εξελίξεις σε αυτήν έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν την ευρύτερη προσοχή, αν και όχι όπως νομίζουν κάποιοι κύκλοι της, που συνεχίζουν να θεωρούν ότι η γη γυρίζει γύρω από το «μικρόκοσμό» τους και από τις «παραξενιές» τους.

Αν κάτι απασχολεί με βαθύτατη ανησυχία το κατεστημένο και αντιθέτως με υπόκρυφη ελπίδα τον αριστερό κόσμο, είναι ενδεχόμενες ενωτικές διεργασίες στο χώρο της κομμουνιστικής και ριζοσπαστκής Αριστερας, οι οποίες μπορούν να γίνουν το έναυσμα ευρύτερων αριστερών συσπειρώσεων που θα αποκτήσουν σταθερότητα, συνέπεια και προοπτική και θα επιφέρουν μια ριζική ανατροπή του πολιτικού τοπίου και της πορείας της χώρας.
 

Μόνο τυφλοί πολιτικά δεν βλέπουν αυτές τις στιγμές την ανάγκη για ενωτικές εξελίξεις στη ριζοσπαστική Αριστερά, που αναβλύζουν με ορμή μέσα από όλες τις πτυχές της κρίσης και τα κοινωνικά ερείπια που συσσωρεύονται γύρω μας.

Τούτες τις ώρες με τα μάτια στραμμένα προς τα μπρος και με μια αστείρευτη αριστερή και ταξική αισιοδοξία, που δεν μας έλειψε,ακόμα και σε άλλους άνυδρους καιρούς, δημοσιεύουμε, χωρίς κρίσεις και σχόλια, την αντιπαράθεση των Γιώργου Κρεασίδη από το Πριν, Κώστα Κωστόπουλου από το antapocrisis.gr και του Αλέξανδρου Πραντούνα από το xekinima.org σχετικά με την «Πρωτοβουλία των 1000».

Ας ελπίσουμε ότι τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις θα δόσουν γρήγορα τη θέση τους σε διαλόγους για γόνιμες συνθέσεις.

Χίλιες και μία υπογραφές στην ...αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ;

clouds

του Γιώργου Κρεασίδη.

Πολιτική κίνηση προσανατολισμένη στην προοπτικής μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ συγκρότησαν οργανώσεις που βρίκονται στο χώρο του (Ξεκίνημα, Παρέμβαση-διαγραμμένοι της ΚΟΕ), αλλά και η Κομμουνιστική Ανανέωση, μαζί με ένα μικρό τμήμα μελών της ΑΡΑΝ. Η «Πρωτοβουλία των 1000 για ένα πλατύ πολιτικό και κοινωνικό Μέτωπο Διεξόδου, για την συμπαράταξη και την ενότητα της Αριστεράς» εμφανίστηκε την περασμένη βδομάδα με ένα κείμενο χιλίων περίπου υπογραφών...

Διαβάστε περισσότερα

 

Στην αγκαλιά… της διαστρέβλωσης – μια απαραίτητη απάντηση στο άρθρο του Γ. Κρεασίδη στο ΠΡΙΝ

redflags2

του Αλέξανδρου Πραντούνα.

Σφοδρή επίθεση στην «Πρωτοβουλία των 1.000» μέσα από άρθρο με τίτλο «Χίλιες και μία υπογραφές στην… αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ;» εξαπολύει ο σ. Γ. Κρεασίδης από τις στήλες του τελευταίου τεύχους του  ΠΡΙΝ, εφημερίδας του ΝΑΡ.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε πως σύμφωνα με τον αρθρογράφο η Πρωτοβουλία χαρακτηρίζεται από «εκλογική αναμονή», δεν προετοιμάζει τον λαό «για να συγκρουστεί» με την πραγματικότητα της ΕΕ, ξεκόβει τα προγραμματικά της στοιχεία από «τον οργανωμένο λαό που μπορεί να τα...

Διαβάστε περισσότερα

 

Όταν η δίκη προθέσεων οδηγεί στην αναμονή

questionmark

του Κώστα Κωστόπουλου.

Στο άρθρο Χίλιες και μία υπογραφές στην ...αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ; ο Γ. Κρεασίδης κριτικάρει τις θέσεις και το προγραμματικό πλαίσιο που εκτίθεται από την Πρωτοβουλία των 1000, καταλήγοντας ότι είναι αφομοιώσιμη από τον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που εύκολα συμπεραίνουμε από τον εύγλωττο τίτλο. Δυστυχώς ή ευτυχώς η πραγματικότητα είναι ακριβώς αντίστροφη.

Καταρχήν, αν διαβάσει κανείς το κείμενο της Πρωτοβουλίας δεν δικαιολογούνται από πουθενά οι διαπιστώσεις: «δεν προτείνει άλλη διέξοδο από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά τις επόμενες εκλογές», «ταύτιση κυβέρνησης εξουσίας», «εκλογική αναμονή»....

Διαβάστε περισσότερα

 

Διαβάστε περισσότερα...

Κείμενο Πρωτοβουλίας των 1000

Εμείς που συμμετέχουμε στην «Πρωτοβουλία των 1000» για ένα πλατύ πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο διεξόδου από την οικονομική και κοινωνική κρίση και για τη συμπαράταξη και την ενότητα της Αριστεράς, θεωρούμε πως ενώ η οικονομική και κοινωνική καταστροφή από την ολομέτωπη επίθεση κατά του κόσμου της εργασίας βαθαίνει, η λύση δεν βρίσκεται παρά έξω από το πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος. Τη λύση αυτή δεν μπορεί να τη δώσει παρά μόνο ένα τέτοιο Μέτωπο, με την προώθηση ενός προγράμματος ρήξης με τη σημερινή εξουσία.
 

Στην κατεύθυνση αυτή, υποστηρίζουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία και ενότητα στη δράση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, στη βάση ενός τέτοιου προγράμματος, αλλά και στον κοινό αγώνα για τη λαϊκή επιβίωση και αλληλεγγύη, στην πάλη ενάντια στα μνημόνια, την Τρόικα και την ελληνική άρχουσα τάξη, αρχής γεγομένης από το αίτημα «καμιά θυσία για το ευρώ».
 
Διαβάστε περισσότερα...

Μονάχα η άμεση ενωτική πολιτική παρέμβαση της ριζοσπαστικής αριστεράς μπορεί να αποτρέψει την κοινωνική καταστροφή

Του Λάμπρου Χήτα.

Η μετεκλογική πολιτική κατάσταση, της ασθμαίνουσας μνημονιακής νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ, αναδεικνύει την βαθύτερη αδυναμία του ελληνικού αστικού συνασπισμού εξουσίας να διαμορφώσει ένα πεδίο υπέρβασης, για την ελληνική κοινωνία, των δραματικών αντιφάσεων που αναδεικνύει η διεθνής καπιταλιστική οικονομική κρίση. Αντίθετα η επιλογή του ελληνικού κεφαλαίου για παράταση της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, παροξύνει τα αποτελέσματα αυτής της κρίσης, η οποία συνεχίζει να βαθαίνει και ταυτόχρονα να εξαπλώνεται. Η οικονομική κρίση, γίνεται πλέον κρίση δημοσιονομική, τραπεζική, πολιτική, διπλωματική, πολιτισμική, ανθρωπιστική, δημογραφική, δημοκρατική, εθνική.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Οι συγχύσεις στις επιλογές της αριστεράς

Του Λευτέρη Κόζιακα.

Να ενεργοποιήσει ο αριστερός προοδευτικός κόσμος το δικό του "114" για την αριστερή συμπαράταξη!

Όσο βαθαίνει η κρίση και μαζί της οι άγριες κατεδαφιστικές κυβερνητικές πολιτικές, όσο μεγαλώνουν η λαϊκή απόγνωση και τα αδιέξοδα τόσο παίρνει, δυστυχώς, σοβαρότερες, μάλλον, διαστάσεις η σύγχυση επιλογών και στρατηγικής στο χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS